مسجد

درگاه حاجی علی در بمبئی - هند

درگاه حاج علی‌شاه بخاری، مجموعه مسجد و مقبره‌ای به همین نام است که در بخش جنوبی بمبئی و در کناره ساحلی شهر قرار داشته و اهمیت تاریخی و مذهبی بسیاری بخصوص برای مسلمانان منطقه دارد.
معماری این بنا، نمونه‌ای منحصر بفرد و زیبا از معماری هندی-اسلامی به شمار می‌رود که شامل دروازه‌ای بزرگ و پوشیده از سنگ‌های سفید مرمر، ساختمان اصلی درگاه که مقبره حاج‌علی‌ شاه در آن قرار دارد، دو حیاط و دو آسایشگاه، قوال خانه، مسجد و مناره می‌شود.

مسجد جامع دهلی - هند

مسجد جامع یا جمعه یا مسجد جهان‌نما، بزرگترین و مشهورترین مسجد دهلی است که در ناحیه تاریخی این شهر قرار دارد. ساخت این بنای باشکوه در سال ۱۶۵۰ و در کناره جاده Chawri Bazar شروع شده و بعد از ۶ سال تکمیل گشت.
مسجد جامع دهلی گنجایشی ۲۵ هزار نفری داشته و چند اثر تاریخی همچون نسخه‌ای بسیار قدیمی از قرآن -بر روی پوست آهو- در ورودی شمالی آن قرار داده شده است. این مسجد دارای سه دروازه، چهار برج، دو مناره و سه گنبد تزئین شده با سنگ‌های مرمر سیاه و سفید است.

مسجد بزرگ و محله مسلمانان شی‌آن - چین

این مسحد بزرگ، قدیمی‌ترین مسجد چین محسوب می‌شود و بارها توسط امپراطوری‌های مختلف بازسازی و مرمت شده است و هنوز هم مورد استفاده مسلمانان قرار می‌گیرد و علاوه بر کارکردهای مذهبی،یکی از جذابیت‌های گردشگری شهر و منطقه به شمار رفته و سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است.
برخلاف دیگر مساجدی که به سبک عربی خاورمیانه‌ای ساخته شده‌اند، معماری بنای این مسجد کاملا چینی بوده و هیچ شباهتی به سبک مساجد معمول ندارد. این مسجد دارای ۵ حیاط دارای بنای یادبود یا مجسمه است که به تالار بزرگ نمازخانه منتهی می‌شوند. در حیاط سوم می‌توانید بلندترین بنای این مجموعه را مشاهده کنید.

مسجد Huaisheng در گوانگ‌ژو - چین

مسجد Huaisheng که به مسجد فانوس دریایی نیز معروف است، اصلی‌ترین مسجد گوانگژو است و در تاریخ این شهر چندبار از نو ساخته شده است. گمان می‌رود که این مسجد قدمتی بیش از ۱۳۰۰ سال داشته باشد و به همین دلیل یکی از قدیمی‌ترین مساجد جهان به حساب می‌آید.

مناره‌های این مسجد ارتفاعی ۳۶ متری داشته و از آنها به عنوان فانوسی برای قایق‌ها و کشتی‌های دریایی استفاده می‌کردند. از این رو به نام فانوس دریایی نیز معروف شده است.

مسجد استقلال جاکارتا

مسجد استقلال جاکارتا در حال حاضر بزرگترین مسجد جنوب شرق آسیا چه از نظر مساحت و چه از نظر گنجایش نمازگزار است. این مسجد ملی برای یادبود استقلال اندونزی از هلند ساخته شده و به نام عربی استقلال (Istiqlal) نامیده شد. در حقیقت بعد از استقلال این کشور، قرار شد تا بزرگترین مسجد دنیای اسلام که ایده‌ی اولین امام جماعت این مسجد یعنی «وحید حسیم» بود، در این کشور ساخته شود اگرچه امروزه دیگر این عنوان را از دست داده است.

مسجد سلطان ابوبکر در جوهر بهرو - مالزی

این بنا بالای تپه‌ای کوچک در ۱.۸  کیلومتری غرب جاده اصلی شهر قرار دارد که در حدود سال ۱۸۹۲ تا ۱۹۰۰ به دستور سلطان ابراهیم ساخته شده است.
در معماری این مسجد باشکوه که دارای ۴ مناره است، از سنگ‌های مرمر سفید و ترکیبی از معماری شمال آفریقا و معماری ویکتوریا (معماری متداول زمان پادشاهی ملکه ویکتوریا) استفاده شده و آن را بر روی تپه‌ای نسبتا مرتفع ساخته‌اند تا از تمام نقاط شهر قابل رویت باشد.
رنگ آبی کاشی‌های به کار رفته در سقف و مناره‌های به سبک برج‌های ساعت شهر لندن، از زیبایی‌های این بنای باشکوه به شمار می‌روند.

*بازدید از مسجد تنها برای مسلمانان ممکن است.

مسجد شیخ زائد در ابوظبی

مسجد شیخ زائد در ابوظبی، مسجدی بسیار وسیع به سبک معماری اسلامی و مدرن و به دستور «شیخ زائد بن سلطان آل نهیان» بنا شده است. در حال حاضر این مسجد هشتمین مسجد بزرگ دنیا با صحن اصلی دارای ظرفیت ۷ هزار نمازگزار و به طور کلی ۴۰ هزار نمازگزار است. همینطور ۴ مناره در ۴ سمت آن ساخته شده‌اند.

این بنا بسیار شبیه مساجد «بدشاهی» در لاهور پاکستان و مسجد «حسن دوم» در کازابلانکای مراکش ساخته شده و به نوعی نماد سبک معماری شمال آفریقا و مغول ها محسوب می‌گردد.

مسجد شاه عباس در گنجه

مسجد «شاه عباس»، در مرکز شهر گنجه قرار دارد و تاریخ ساخت آن به سال ۱۶۰۶ میلادی، زمانی که این منطقه تحت سلطه‌ی صفویان و بالاخص «شاه عباس» بود، باز می‌گردد و به همین خاطر هم به نام مسجد شاه عباس نام‌گذاری گردید. اگرچه بیشتر به آن مسجد جمعه می‌گویند.

در سال ۱۷۷۶ دو مناره به مسجد اضافه گردید. در ساخت این مسجد از سنگ‌های سرخ‌رنگ منطقه گنجه استفاده شده و از این رو زیبایی چشم‌نوازی دارد.

مسجد آبی در ایروان - ارمنستان

مسجد آبی یا کبود ( همچنین مسجد ایرانی یا پرشین هم گفته می‌شود) به خاطر سیاست‌های ضد دینی شوروی سابق به موزه تبدیل شده بود، اما بعد از استقلال ارمنستان با حمایت دولت ایران دوباره به عنوان مسجد و محل برگزاری نماز جماعت بازگشایی شد. مسجد کبود تنها مسجد شهر و شیعی است.

مسجد آبی در ایروان

مسجد علاءالدین در قونیه

مسجد علاءالدین در سال ۱۲۲۱ به دستور سلطان سلجوق رومی در روی تپه‌ی علاء‌الدین ساخته شد، بزرگترین و قدیمی‌ترین مسجد قونیه بوده و از نظر اعتبار مذهبی بعد از مقبره مولانا قرار دارد.
از ویژگی های مسجد علاءالدین می توان به نمای متفاوت و تغییر یافته آن در طول زمان اشاره کرد که در داخل ستون‌هایی متفاوت متعلق به دوران های مختلف براحتی قابل مشاهده است. علت این امر بازسازی‌های پی در پی آن به علت خرابی‌های متعدد بوده است.