قونیه

توضیح اولیه: 

شهر قونیه یکی از مشهورترین و تاریخی‌ترین شهرهای ترکیه و منطقه است که به واسطه‌ی قدمت خود و حضور شخصیت برجسته‌ای همچون «جلال‌الدین محمد بلخی» معروف به «مولانا» بسیار مورد توجه عرفا، شعردوستان و علاقه‌مندان فرهنگ عرفانی بوده و به همین سبب زائران و گردشگران بسیاری را از سرتاسر جهان پذیرا می‌شود.

متن اصلی: 

شهر قونیه در منطقه آناتولی مرکزی، یکی از شهرهای مهم ترکیه از لحاظ صنعتی و اقتصادی و نیز گردشگری محسوب می‌شود، گرچه با نام «مولانا جلال‌الدین محمد بلخی» شاعر  و عارف بزرگ فارسی‌زبان گره خورده است. قونیه از جمله شهرهای تاریخی ترکیه است که فرهنگ مشرق زمین را در خود حفظ کرده و مردم آن دیدگاههای مذهبی و اسلامی عمیقی دارند و به همین دلیل پوشش افراد در این شهر بسیار مورد توجه مردم است.

سفر به قونیه

با هواپیما: فرودگاه قونیه که در ۱۸ کیلومتری مرکز شهر واقع شده، پروازهای «ترکیش ایرلاین» و «پگاسوس» از استانبول را پذیرا می‌باشد و در طول تابستان پروازهای بین‌المللی از کشورهایی همچون آلمان، نروژ و دانمارک را  شاهد می‌شود.
با ماشین: اگر قصد سفر با ماشین شخصی به قونیه را دارید بهتر است بدانید که فاصله آن با استانبول ۱۰ ساعت، با آنکارا ۳ ساعت، با ازمیر ۷ ساعت و با آنتالیا ۶ ساعت و نیم است.

گردش در قونیه

برای گردش در داخل شهر قونیه از وسیله‌های بسیاری همچون اتوبوس، مینی‌بوس( دولموش)، تاکسی و تراموا می‌توان استفاده کرد. البته این شهر یک مزیت دیگر برای گردشگران نیز دارد و آن اینکه تمامی مراکز توریستی و دیدنی آن در مرکز شهر متمرکز شده‌اند و با پای پیاده براحتی می‌توانید از تمامی آنها دیدن کنید.

دیدنی‌های قونیه

موزه باستان‌شناسی: این موزه که در خود آثار باستانی و تاریخی بسیاری از دوره‌های مختلف تاریخی را دربر دارد در قسمت جنوبی مدرسه «سیرچالی» در حومه قسمت قدیمی شهر قرار گرفته است.
موزه آتاتورک: ساختمان قدیمی استانداری قونیه که بعد از اهدا به آتاتورک به عنوان موزه فعالیت می‌کند.
مسجد جامع عزیزیه: این مسجد در کنار بازار شهر قونیه قرار گرفته و دکوراسیون داخلی آن همراه با نقش و نگارهای زیبایش مورد توجه بسیاری است.
موزه مولانا: مقبره «مولانا جلال‌الدین محمد بلخی» نماد قونیه محسوب شده و اهمیت مذهبی بسیاری دارد. این موزه هرساله شاهد حضور صدهاهزار نفر از علاقه‌مندان شعر و تصوف مولاناست.
مسجد علاءالدین: بزرگترین و قدیمی‌ترین مسجد قونیه است که سبک معماری رومی و اسلامی دارد.
مدرسه کاراتای: این موزه در شمال تپه علاءالدین و در نزدیکی مدرسه «اینجه مناره» قرار گرفته است.
باغ ژاپنی: باغی زیبا و بزرگ است که یکی از شاخصه‌های مهم شهر قونیه محسوب می‌شود. این باغ توسط ژاپنی‌ها و به شکل سنتی باغ‌های این کشور طراحی شده و محیطی بسیار زیبا و دلنشین دارد.

طبیعت و جغرافیای قونیه

شهر قونیه در منطقه آناتولی مرکزی قرار دارد و آب و هوای آن، قاره‌ای با زمستان‌های سرد و برفی و تابستان‌های گرم و خشک است. بارندگی در این شهر اغلب در ماه‌های فصل بهار و پاییز اتفاق می‌افتد.

  • ماه‌های می ، ژوئن، ژوئیه، آگوست و سپتامبر آب و هوای معتدل و ملایمی دارند.
  • ماه‌های ژوئن، ژوئیه،آگوست و سپتامبر خشک‌ترین ماه‌های سال هستند.
  • گرم‌ترین ماه‌های سال ژوئیه و آگوست هستند.
  • آگوست گرم‌ترین و ژانویه سردترین ماه سال است.
  • ماه میْ مرطوب‌ترین و ژوئیه خشک‌ترین ماه سال است.

تاریخچه قونیه

پیدایش این شهر به حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یعنی به عصر فرانوسنگی (دوره‌ای که در آن با آغاز عصر مسی و استفاده بسیار از مس و با دگرگونی‌های فرهنگی و روابط بازرگانی شناخته می‌شود) باز‌می‌گردد.
در حدود ۶۹۰ سال پیش از میلاد مسیح «سیمریان»‌ها آن‌را اشغال کردند و بعدها قسمتی از قلمرو پادشاهی شاهان ایرانی بود تا اینکه با شکست داریوش سوم از اسکندر مقدونی در ۳۳۳ سال پیش از میلاد مسیح شهر به دست رومیان افتاد و تا حدود نیم قرن پس از میلاد مسیح شهر همچنان در دست رومیان باقی ماند. در قرن‌های ۷ تا ۹ بعد از میلاد و در دوران امپراطوری بیزانس، شهر به دفعات مورد حمله عرب‌ها قرار گرفته و ویران شد. در سال ۱۰۸۴ نیز حکومت سلجوقیان ترک در این منطقه آغاز شد  که سال‌ها دوام داشت.
در اواسط قرن ۱۲ قونیه با گسترش قلمرو سلجوقیان به قدرت و ثروت بسیار دست پیدا کرد و این قدرت تا دهه‌های اول قرن ۱۳ به‌ طول انجامید. در سال‌های حدود ۱۸۶۴ با امپراطوری عثمانی و تقسیم‌بندی شهری جدید مواجه شده و تبدیل به ولایت قونیه شد. بعد از آن نیز شهر به پیشرفت و توسعه خود ادامه داد  تا اینکه در سال ۱۹۶۸ اولین نمایشگاه ملی در شهر برگزار شد.
در طول جنگ استقلال‌طلبی ترکیه، قونیه موقعیت استراتژیک بسیار مهمی برای نیروهای نظامی کشور داشت و هیچ‌گاه مورد حمله قرار نگرفت. در قرن ۲۰ نیز این شهر در کشاورزی رشد بسیاری داشته و به عنوان یکی از شهرهای مهم از لحاظ کشاورزی در ترکیه شناخته می‌شد.

خرید در قونیه

برای خرید در شهر قونیه همواره می‌توانید از تکنیک چانه‌زدن استفاده کنید و مطمئن باشد که تخفیف خوبی در قیمت‌ها خواهید داشت. همانند دیگر شهرهای ترکیه بازارهای محلی و روباز را در داخل شهر خواهید یافت که اجناس خوبی را با قیمت بسیار مناسب به فروش می‌رسانند.

غذا و رستوان در قونیه

در منطقه آناتولی مرکزی که شهر قونیه نیز در آنجا واقع شده و در طول تاریخ بسیار پراهمیت بوده است، اقوام و حکومت‌های مختلفی از جمله یونانی‌ها، رومی‌ها، سلجوقیان و امپراطوری بیزانس ساکن بوده‌اند. به همین دلیل سنت آشپزی این شهر تحت تاثیر فرهنگ‌های مختلفی قرار گرفته و بسیار غنی و متنوع شده است.
البته آداب و رسوم غذاخوری مردمان این ناحیه  کمی متفاوت از دیگر نقاط کشور است، مثلا خوردن دسر در تمامی مناطق بعد غذای اصلی صورت می‌گیرد ولی در شهر قونیه قبل ازغذای اصلی سرو می‌شود! همچنین سوپ بامیه یکی از غذاهای سنتی این شهر است که در آخر غذاها سرو می‌شود چراکه خاصیت هضم‌کنندگی بسیاری دارد.
ماده‌ی اولیه‌ی اصلی مورد استفاده در غذای مردم این شهر آرد سفید است. البته علاوه بر مصرف بالای نان در غذاهای خود از خمیر و غذاهای خمیردار، بسیار استفاده می‌کنند.

چند غذای معروف قونیه

کونیا فیرین کباب( کباب داخل فر قونیه): این کباب که از گوشت بره تهیه می‌شود، تکه‌های بریده شده گوشت بره است که در داخل فر تا وقتی که روی آن کاملا سرخ رنگ شود پخته می‌شود، سپس تکه‌های گوشت را در داخل یک قابلمه مسی به همراه چربی‌هایی که از گوشت گرفته‌شده‌بود در روی اجاق گذاشته و می‌پزند.
سوپ بامیه: این سوپ مقوی از بامیه جوشانده شده یا بامیه خشک، گوشت گاو و مقداری فلفل تند و کره تهیه می‌شود.
اتلی اکمک(نان با گوشت): این غذا در اصل نوعی از  همان «لاح معجون» مشهور ترکیه‌ای است، تکه خمیری بزرگ که روی سطح آن با گوشت‌چرخ‌کرده‌ی گاو، گوساله یا بره،گوجه فرنگی، فلفل و پیاز و ادویه‌جات پر شده و سپس در داخل فر گذاشته شده و می پزد.
تاووک سویو(آب مرغ): این غذا به نظر همان سوپ مرغ می‌آید ولی با آن سوپ متفاوت است! چراکه از آب گوجه، ورمیشل و تکه‌های کوچک سینه مرغ تهیه می‌شود و سوپ لذیذی بخصوص برای روزهای سرد این شهر است.
پیشمانیه: یک نوع شیرینی است که در واقع همان پشمک ایرانی‌هاست، که بصورت گلوله‌های پشمک درآمده و در داخل جعبه بسته‌بندی شده‌اند.

امنیت و سلامت در قونیه

به دلیل فرهنگ شرقی ساکنان شهر قونیه و دیدگاه مذهبی اکثریت، پوشش ظاهری برای مردم بسیار مهم بوده و بیشترین تعداد زنان با حجاب با پوشش اسلامی و روسری را در این شهر می‌بینید. در ضمن روزهای جمعه با اینکه روز تعطیل رسمی در این کشور نیست ولی به دلیل برگزاری نماز جمعه، در ساعات ظهر یک تعطیلی چند ساعته و گاهی تا شب را شاهد خواهید بود.
در مورد تاکسی‌ها بسیار بادقت باشید، چون رانندگان تاکسی اغلب در صدد سوء‌استفاده از گردشگران هستند. در مورد کرایه تاکسی‌ها در این شهر اطلاع پیدا کنید.
اگر در ماه رمضان به این شهر سفر کرده‌اید به هیچ وجه در خیابان و منظر عموم چیزی نخورید.

منابع و اطلاعات بیشتر: 
نام‌های دیگر: 
Konya

افزودن دیدگاه جدید