ایروان
ایروان بزرگترین شهر ارمنستان و پایتخت سیاسی و صنعتی این کشور است که یکی از قدیمیترین سکونتگاههای شهری تاریخ بشری محسوب میشود، در دامنه کوه «آرارات» و کرانهی رود «هرازدان» بنا شده و جمعیتی بیش از یک میلیون نفر دارد.
در دوره تسلط شوروی بر این شهر، ایروان تحت بازسازیهای بزرگی قرار گرفت و معماری شهری بطور کلی دگرگون گشت. این سبک معماری که برگرفته از شهرهایی چون وین اتریش، پاریس و سنتپترزبورگ بود، با ساختن خیابانهای عریض ادامه یافت بطوریکه امروزه آثار آن را در جایجای شهر میتوان مشاهده نمود.
مرکز ایروان نماد معماری بلندپروازانه معاصر شوروی برای خودنمایی در برابر جهان غرب است. در این قسمت بناهایی بزرگ به سبک پست مدرن ساخته شدهاند. در آن دوره به جهت استفاده از سنگهای صورتی رنگ در بنای ساختمانها (با توجه به جوان بودن جمعیت شهر و ایجاد فضای مثبت)، به ایروان لقب شهر صورتی داده بودند.
سفر بهایروان
- هواپیما: فرودگاه بینالمللی «زوارتنوتس» (Zvartnots) اصلیترین دروازه ورود و خروج مسافر به ارمنستان و این شهر است. در ساختمان ترمینال ورودی این فرودگاه که حدود ۱۴ کیلومتر از شهر فاصله دارد، اینترنت وایرلس رایگان نیز عرضه میشود. برای رفت و آمد بین فرودگاه و شهر هم میتوانید از تاکسی استفاده کنید و همینطور از اتوبوسهای عمومی.
- خطوط اتوبوس از فرودگاه تا ساختمان اُپرای ایروان حرکت میکنند و تاکسیها با قیمتی حدودا ۱۰ برابر تا مرکز شهر. اگر فاصلهی بیشتری بروید، کرایه تاکسی مسلما افزایش خواهد یافت. قبلا از قیمت کرایههای تاکسی اطلاع کسی کنید. اگر رانندهای کرایه بیشتری خواست، قبول نکنید و در صورت اصرار به پلیس اطلاع بدهید. توصیه میکنیم از تاکسیهای مخصوص فرودگاه یا AeroTaxiها استفاده کنید که امنتر هستند.
- قطار: قطار تفلیس به ایروان حدودا ۱۲ ساعت در مسیر خواهد بود اگرچه ممکن است با تاخیر در حرکت هم مواجه شوید. واگنها قدیمی ولی نسبتا راحت هستند منتها خبری از تغذیه و آب نیست. بنابراین حتما با خود آب و غذا به همراه ببرید. در طول فصل تابستان این قطار به جای مسیر تفلیس - ایروان در مسیر باتومی - ایروان مسافران را جا به جا میکند.
- ماشین: مرزهای زمینی تنها از طریق گرجستان و ایران باز هستند. بنابراین به راحتی میتوانید از طریق ماشین شخصی خود به این کشور سفر کنید. مسافت ایروان از مرز ایران حدودا ۴۰۰ کیلومتر است اما حتما روی حدود هشت ساعت رانندگی حساب کنید زیرا جاده های مابین مرز ایران تا ایروان پیچ پیچ هستند و در کل ارمنستان کیفیت جاده ای خوبی هم ندارد.
- اتوبوس: با توجه به باز بودن مرزهای زمینی بین ایران و ارمنستان می توان از سرویسهای اتوبوس که بین شهرهای ایران و ایروان برقرارند، برای سفر به این کشور استفاده نمود.
گردش در ایروان
- پای پیاده: در مرکز ایروان به راحتی می توان با پای پیاده به گشت و گذار پرداخت و به مراکز و بناهای دیدنی متعددی رسید منتها با توجه به وضع رانندگی در شهر و عدم توجه رانندگان به عابران پیاده، موقع گذشتن از خیابانها بسیار احتیاط داشته باشید.
- حتما از محلهای مشخص شده عبور عابران پیاده استفاده کنید وگرنه در صورت مشاهده پلیس جریمهای حدودا ۱۰ دلاری خواهید شد.
- مترو: متروی جدید و مدرن ایروان که در ۱۹۸۰ ساخته شده است، سرعت خوبی دارد و با قیمت ۱۰۰ درام ارزانترین وسیله حمل و نقل این شهر محسوب میشود. این خط مترو مسیری ۱۲ کیلومتری را پوشش میدهد.
- مینیبوس: بیشتر از یکصد دستگاه مینیبوس در سیستم حمل و نقل عمومی این شهر وجود دارند که بسیاری از نقاط شهر را پوشش داده و علاوه بر آن، سرویسهایی به شهرهای گرجستان مانند تفلیس و همینطور منطقه خودمختار قرهباغ نیز برقرار است. این مینیبوسها اغلب خیلی شلوغ و پرجمعیت هستند و ممکن است هیچ صندلی خالی برای نشستن پیدا نکنید.
- نشان opera با حروف ارمنی برای این اتوبوسها بکار میرود. موقع رسیدن به مسیر کافی است فریاد زنید Stop و بعد از پرداخت کرایه به راننده پیاده شوید.
- اتوبوس یا ترموا: این شهر چند خط واگن برقی و تعداد بسیار زیادی اتوبوس در سیستم خود دارد که یرغورترانس نامیده می شوند. از مزایای این وسایل می توان به خلوت بودن و همینطور ارزانی آنها اشاره کرد.
- تاکسی: تاکسی در این شهر بسیار فراوان و در دسترس بوده و دو نوع می باشند. تاکسی شخصی و تاکسیهای شرکتی. تاکسیهای شرکتی دارای تاکسی متر بوده و بیشتر از ۳ دلار نمیگیرند مگر اینکه مسافتی که طی میکنید خیلی بیشتر از حد معمول باشد ولی تاکسیهای شخصی که علاقه خاصی نیز به سوار کردن خارجیها دارند، ممکن است چند برابر بیشتر از شرکتیها کرایه بگیرند.
- حتما از تاکسیهایی که ظاهر جدید دارند استفاده کنید چون اغلب تاکسیمتر دارند. همینطور مطمئن شوید که راننده تاکسیمتر را روشن میکند و به حرفهای رانندگان که غیر از تاکسی وسیلهای مثل اتوبوس یا مترو در آن مسیر خاص پیدا نمیشود، اعتماد نکنید.
بخشهای کلی شهر ایروان
بیشتر گردشگران قسمت مرکزی شهر را به مناطق دیگر ترجیح میدهند چرا که مکانهای دیدنی و همینطور تفریحی بسیار بهم نزدیک هستند و با پای پیاده نیز می توان بین آنها رفت و آمد کرد. بقیه قسمتهای شهر یا خیلی ساکت و آرام هستند و بخشهای صنعتی و تجاری در آنها قرار دارد نه مکانهای تفریحی.
- مرکز شهر یا کنت رون: کنترون در زبان یونانی به معنی مرکز است و مردم محلی از آن استفاده میکنند.این منطقه قلب ایروان و شاید بشود گفت ارمنستان است. بناهایی با معماری متفاوت از دورانهای مختلف دراین قسمت ساخته شدهاند. این بخش از نقشه معماری تامانیان ( شهری حلقوی دارای دو میدان بزرگ به عنوان هاب مواصلاتی) پیروی کرده است. بسیاری از دانشگاههای ایروان، بیشتر موزهها و هتلها و رستورانها و مراکز تفریحی دراین قسمت از شهر قرار دارند.
- باریکاموتیون یا دوستی: ناحیهای در اطراف ایستگاه مترویی به همان نام است. در این بخش فروشگاهها و مغازههایی بصورت مجتمع قرار دارند.
- مقبره: بالای آبشار مقبرهای برای یادبود جان باختگان جنگ جهانی دوم ساخته شده است. درست نزدیک مجموعه عظیم موزه کافسجیان
- اربونی: قلعه اربونی متعلق به سال ۷۸۲ پیش از میلاد مسیح در این منطقه قرار دارد.
- بنگلادش: به هنگام ساخت این بخش از شهر، به علت فاصله زیادی که داشته مردم محلی آن را بنگلادش صدا میزدند! این اسم هنوز هم به این منطقه اطلاق میشود. بزرگترین بازار ایروان در این منطقه واقع است.
- نور نورک: آخرین پروژه شوروی سابق برای توسعه شهری در ایروان بوده است.
دیدنیهای ایروان
- قلعه اربونی: قلعهای با سه هزارسال قدمت که بعد از بازسازی به موزه تبدیل شده است. این قلعه جزو بهترین یادگارهای دوران اورارتوها در ارمنستان است.
- میدان استقلال: یا میدان سابق لنین که ساختهی الکساندر تامانیان از معماران دوره شوروی سابق است. این میدان مهم یکی از مکانهای دیدنی و پربازدید این شهر محسوب میشود.
- بلوار شمالی: بلواری بزرگ که اپرا را به میدان استقلال وصل کرده و شامل تعداد زیادی فروشگاه و خیابانهای فرعی است.
- خیابان ابوویان: خیابانی زیبا به سبک اروپای قدیم که دارای چندین کافه، رستوران، بوتیک و فروشگاه بوده و سینما مسکو و هتل لاله طلایی ایروان نیز در آن قرار دارند.
- ساختمان اُپرا: تالار کنسرت آرام خاچاتوریان، آکادمی ملی تئاتر و رقص باله و همینطور ساختمان اپرای الکساندر اسپندیاریان به عنوان مجموعهی فرهنگی، علمی و هنری بسیار بزرگی در قلب شهر ایروان و مابین میدان استقلال و ناحیهی Cascade شهر قرار دارد.
- میدان آزادی: این میدان بخشی از بنای اپرا محسوب شده و میدان تئاتر یا تماشاخانه نیز نامیده میشود. همینطور اغلب تظاهرات و میتینگهای سیاسی را میزبانی میکند.
- مجموعه موزه کافسجیان و بلوار سرسبز منتهی به آن: ناحیه سرسبز کوچکی در شمال ساختمان اپرا که میزبان مجمسههایی از برخی هنرمندان بزرگ دنیا چون بوترو بوده و بسیاری از مراسمات ملی و محلی در اطراف آن برگزار میشود.
- ساختمان ماتناداران: بزرگترین مجموعه کتب دستخط جهان به زبان ارمنی و نیز یکی از بزرگترین مکانهای حفظ دست نوشتههای جهان در این بنا حفاظت میشود که داخل تپهای قرار گرفته و در برابر حملات اتمی نیز مقاوم است.
- خیابان ماشتوتس(Mashtots): یا خیابان لنین (نام این خیابان از سال ۱۹۲۴ تا زمان فروپاشی شوروی سابق) در ناحیه کنترون ایروان قرار دارد. بسیاری از ساختمانهای مهم ایروان در این خیابان قرار دارند که از جمله آنها میتوان به موزه ماتنداران، سینمای نایری، خانه تئاتر ایروان و مسجد آبی اشاره نمود.
- سینمای نایری(Nairi): دومین سینمای بزرگ ارمنستان است که به سال ۱۹۲۰ افتتاح گردیده و از این رو سینمایی تاریخی نیز محسوب میشود اگرچه بنای فعلی واقع در خیابان ماشتوتس در سال ۱۹۵۰ ساخته شده و قبلا در خیابانی دیگر بوده است.
- مسجد آبی: مسجدی شیعی و متعلق به قرن هجدهم که بسیاری از مسلمانان ایروان در آن گردهم میآیند. این مسجد از معدود مکانهای متعلق به مسلمانان این کشور است که از سیاستهای ضددینی نظام شوروی سابق سالم باقی مانده است.
- بازار سرپوشیده: بازاری برای خرید خشکبار و میوه جات تازه و نیز محصولات کنسرو شده که معماری زیبایی دارد.
- ایستگاه اصلی قطار: بنایی نئوکلاسیکال با ستونهایی ستاره شکل و سرخ رنگ که نمونه کوچکی از ایستگاه دانشگاه مسکو یا قصر فرهنگ ورشو است. این ایستگاه زیبا در میدان دیوید ساساون واقع است.
- پارک / بنای پیروزی: مجسمه بزرگ مادر ارمنستان و برخی تجهیزات نظامی شوروی سابق برای نمایش در این پارک قرار دارند.
- پارک عشاق: قدیمی ترین پارک ایروان که میزبان نمایشگاهها و کنسرتهای فضای باز زیادی در طی سال است.
- پارک بازی کودکان: این پارک زیبا از یادگارهای دوران شوروی سابق است که در سال ۱۹۳۷ افتتاح شده است. این مجموعه شامل قطار کودکان نیز بوده و در سال ۲۰۱۲ بازسازی شده است.
- کلیسای Katoghike: قدیمی ترین کلیسای ایروان که در حال بازسازی می باشد.
- کلیسای جامع گریگوری مقدس: این کلیسا در سال 2001 و در یک هزار و هفتصدمین سالگرد گرامیداشت ارمنستان به عنوان مرکز مسیحیت افتتاح گردیده و سپس مجسمه گریگوری مقدس توسط واتیکان به این کلیسا انتقال داده شد. بر خلاف سایر کلیساهای ارمنستان نورپردازی زیادی در بنای این کلیسا تعبیه شده و از شمع برای روشنایی آن استفاده نشده است.
- پارک آبی: پارک آبی بزرگی که در تابستان میزبان بسیاری از گردشگران است.
- دریاچه سوان: این دریاچه در ۴۰ کیلومتری شهر واقع است و در حقیقت یکی از مهمترین مقاصد گردشگری ارمنستان و نیز ایروان محسوب میشود.
طبیعت و جغرافیای ایروان
ارتفاع ایروان از سطح شهر به طور متوسط ۹۹۰ متر بوده و در کناره رود هرازدان، شمال منطقه آرارات و قسمت مرکزی- غربی کشور ساخته شده است و جزء هیچ استانی در تقسیمات کشوری ارمنستان نیست.
سه قسمت شهر بوسیله کوهها و بخش جنوبی آن بوسیله رودخانه هرازدان احاطه شده است. البته امروز ایروان در آنسوی رود هرازدان گسترش یافته و در حقیقت این رود شهر را به دو نیم تقسیم میکند.
آب و هوای این شهر نیمه خشک و تحت تاثیر آب و هوای کوهستانی است بطوریکه تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد و پربرف دارد. دمای هوای تابستانها گاه تا ۴۰ درجه هم می رسد درحالیکه زمستانهایی سرد تا ۱۵- درجه را هم شاهد بوده است.
تاریخچه ایروان
بخشی از سرزمین کنونی ایروان در ۹ قرن پیش از میلاد مسیح و در عصر برنز، میزبان تمدن اورارتوها تحت پادشاهی آرامی و یکی از پیشرفته ترین سرزمینهای عصر خویش بوده است. در بین قرنهای چهارم و ششم پیش از میلاد این شهر بخشی از پادشاهی هخامنشیان محسوب می شد. قرن سوم پیش از میلاد نیز عصر تاریکی این شهر است چراکه هیچ اطلاعی از وضعیت آن در دست نیست.
تحول بزرگی که در تاریخ این شهر به وقوع پیوسته، قبول مسیحیت از طرف مردم به سال ۳۰۱ بعد از میلاد مسیح است. بطوریکه مردمان این سرزمین جزو اولینهایی بودند که به مسیحیت گرویدند.
تسلط اعراب، ایرانیان و سپس عثمانیها بر این سرزمین و دست بدست شدن مدام آن به علت موقعیت استراتژیک مواصلاتیاش، تاریخ پرفراز و نشیب آن را پر از جنگها و خونریزیهای شدید کرده است. به عنوان نمونه بین سالهای ۱۵۱۳ تا ۱۷۳۷ این شهر چهارده بار بین ایران و عثمانی دست به دست شد.
بعد از تغییرات مکرر جمعیتی در شهر بواسطه کوچ اجباری مردم به ایران و بالعکس و نیز تسلط روسیه برطبق عهدنامه ترکمنچای، این شهر به ترکیب جمعیتی فعلی خود نزدیک تر گشت. در ابتدای قرن بیستم، ۴۹ درصد جمعیت این شهر آذربایجانی و ۴۸ درصد ارمنی بودند.
این شهر پس از اعلام استقلال ارمنستان از شوروی در ۲۱ سپتامبر ۱۹۹۱ به عنوان پایتخت جمهوری ارمنستان نامیده شد.
خرید در ایروان
ارمنستان سوغاتی خاصی جز فرش و برخی صنایع دستی ندارد. البته از برخی فروشگاهها میتوانید برخی محصولات برندهای بین المللی را نیز پیدا کنید.
فرشهای ماشینی قیمت نسبتا ارزانی دارند. به طور مثال برند توفنکیان. در صورت درخواست میتوانید اسم یا امضای خودتان را هم به فرشها اضافه کنید و خارج کردن این فرشها به خارج از کشور نیز منعی ندارد.
ولی در صورت خرید فرشهای قدیمی حتما اجازه نامه صدور را از فروشنده بخواهید.
غذا و رستوران در ایروان
- پیتزای مخصوص ارمنیها که لامعجون یا لاحمعجون نامیده میشود، به علت قیمت ارزان خود بسیار پرطرفدار است.همینطور ماست و دوغ ارمنیها بسیار خوشمزه است چراکه از شیر کاملا طبیعی فراوری میشود. تعدادی از رستورانهای معروف را به طور خلاصه ذکر می کنیم.
- کافه دیزاین: محلی برای استراحت و غذاخوردن که غذاهای باکیفیتی ارائه می کند. قیمت ارزان به همراه سرویس خوب و اینترنت وایرلس رایگان از دیگر مزایای این محل است.
- نانوایی دونا: شیرینی پزیی و نانوایی که زیر زمین قرار دارد و شیرینی و کلوچههای بسیار خوشمزهای درست می کند.
- لگوناید: رستورانی به سبک خاورمیانهای که ساندویچهای ارزانی سرو می کند.
- آنتب: فضایی عالی برای خانواده با انواع متنوعی از کبابهای ترکی دارد.
- آرتبریج: مکانی عالی برای صرف صبحانه است.
- دولماما: رستورانی مختص آشپزی ارمنی با غذاها و سرویسی عالی و البته قیمتی گران.
- کلاب: رستورانی که غذاهایی ارمنی و غربی را سرو می کند. فضای زیرزمینی این رستوران دارای اتاق چای خوری و استراحت و نیز بحث است.
امنیت و سلامت در ایروان
ایروان از بسیاری از شهرهای غربی و اروپایی امنتر و سالمتر است. تقریبا هیچ جرمی در خیابانها اتفاق نمیافتد مگر در برخی اماکن شلوغ که امکان جیبزنی و کیف قاپی هست.
ترافیک شهری بالاست و رانندگان توجه زیادی به عابران پیاده نمیکنند پس حین عبور از عرض خیابانها احتیاط کنید و حتما از محلهای مشخص شده عبور کنید وگرنه در صورت مشاهده پلیس جریمه خواهید شد.
http://wikitravel.org/en/Yerevan
http://www.lonelyplanet.com/armenia/yerevan
photos: + + + +
https://en.wikipedia.org/wiki/Yerevan
دیدگاهها
عید امسال قصد دارم سفری به
افزودن دیدگاه جدید