آنکارا

توضیح اولیه: 

آنکارا پایتخت ترکیه با جمعیتی حدود پنج میلیون نفر در قلب ترکیه و آناتولی واقع شده و به سبب امور تجاری و صنعتی و تاریخی اهمیت فراوانی دارد.

متن اصلی: 

آنکارا دومین شهر بزرگ این کشور بعد از استانبول است. شهر آنکارا از دیدگاه تاریخی نیز دارای اهمیت است. تاریخ این منطقه به عصر برنز و تمدن «هاتیها» بر می‌گردد که یک مرکز مهم فرهنگی، بازرگانی و هنری در زمان رومی‌ها، و یک مرکز بازرگانی مهم در مسیر کاروان‌ها به سمت شرق در زمان عثمانی‌ها بود.
اگرچه در حدود قرن نوزدهم از اهمیت آنکارا کاسته شد اما مجددا زمانی که «آتاتورک» آن را به عنوان یک پایگاه فرمانده‌ای جنگ انتخاب کرد، این شهر تبدیل به یک مرکز مهم شد. سرانجام در نتیجه‌ی موقعیت استراتژیک آنکارا، این شهر  در ۱۳ اکتبر ۱۹۲۳ به عنوان پایتخت جمهوری جدید ترکیه معرفی شد.
سفارت‌خانه‌‌های کشورهای خارجی و همینطور بسیاری از دانشگاه‌های مهم ترکیه در این شهر واقع‌اند و مردم شهر بخصوص جوانان تا حدی قادر به مکالمه با زبان انگلیسی هستند.

سفر به آنکارا

با هواپیما

 فرودگاه بین المللی «اِسِن‌بوغا» در ۲۸ کیلومتری آنکارا میزبان خطوط هواپیمایی از سراسر جهان، منجمله تهران است. به عنوان مثال شرکت «ایران ایر» هفته‌ای دوبار به این فرودگاه پرواز دارد. برای رسیدن به این فرودگاه علاوه بر تاکسی می‌توانید از اتوبوس‌های مخصوص فرودگاه و همینطور اتوبوس‌های عمومی استفاده کنید.

با قطار

 با قرار داشتن آنکارا در قلب ترکیه و در نتیجه در مرکز خط راه‌آهن مرکزی این کشور، از بسیاری از شهرها می‌توان با ترن به آن سفر کرد. مسافت استانبول تا آنکار حدود پنج و نیم ساعت طول می‌کشد. البته اگر از قطارهای شبانه استفاده کنید، به دلیل نداشتن توقف با سرعت بیشتری به مقصد خواهید رسید. به طور کلی سفر با قطار ارزان‌تر از سفرهای اتوبوسی تمام می‌شود.
ایستگاه قطار واقع در شمال میدان «کیزیلای» ( هلال احمر) آنکارا با توجه به سیستم حمل و نقل عمومی بسیار سهل‌الوصول است. با حدود ۱۰ دقیقه پیاده‌روی از این ایستگاه، متروی آنکارا را هم می شود پیدا کرد.

با اتوبوس

ترمینال شهری آنکارا سرویس‌هایی به اغلب شهرهای ترکیه برقرار کرده که سرعت بالا و قیمت ارزانی هم دارند. از طریق تهران هم می‌شود با اتوبوس به آنکارا سفر کرد که البته حدود ۳۰ ساعت به طول می‌انجامد.

گردش در آنکارا

استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در ترکیه نیاز به کمی دانش زبان ترکی استانبولی و یا شناختن مسیرها دارد که برای گردشگران معمولا سخت است. همینطور شلوغ‌بودن و ازدحام زیاد ایستگاه‌های مترو و اتوبوس در روزهایی چون جمعه و دوشنبه باعث مشکلات بسیاری برای گردشگران می‌شود.

تاکسی

تاکسی‌ها در ترکیه با رنگ زرد و نوشته‌‌ی «Taksi» روی خود مشخص هستند. پلاک تاکسی‌ها هم با حرف T علامت‌گذاری شده است. این تاکسی‌ها از تاکسی‌متر برای محاسبه‌ی کرایه استفاده می‌کنند که قیمت پایه 2.20TL هنگام سوار شدن و 1.9TL برای هر کیلومتر است. قیمت‌ها شب و روز یکسان است.
¤ مراقب باشید راننده برای بیشتر شدن مسافت از راه‌های انحرافی نرود. حتما مسیر را قبلا چک کنید که گرفتار این نوع کلاهبرداری که در استانبول نیز شایع است، نشوید یا بعضی رانندگان وقتی اسکناس ۵۰ لیری دریافت می‌کنند ادعا می‌کنند که ۵ لیره است! حساب صفرهای اسکناس‌هایتان را حتما داشته باشید. هیچ بلیطی هم برای تاکسی‌ها فروخته نمی‌شود. در صورت مشاهده به هیچ وجه قبول نکنید و اگر اصرار راننده را دیدید، از سوار شدن خودداری کنید.

ترن و مترو

متروی آنکارا شامل دو خط است که خط غرب به شرق با نام «آنکارای» و خط شمال - جنوب با نام «آنکارا» در میدان کیزیلای (هلال احمر ) به هم می‌رسند.
خط قطار حومه آنکارا هم از «سینکان» در غرب به مرکز شهر و سپس «کایاش» در شرق وصل شده است. این خط حدودا ۳۷ کیلومتر طول و ۲۶ ایستگاه دارد.

اتوبوس

خطوط اتوبوس‌رانی در آنکارا یا متعلق به شهرداری این شهر هستند و یا متعلق به بخش خصوصی که تمایز این ها در رنگ اتوبوس هایشان است. قیمت بلیط‌های خطوط شهرداری برای یک واحد حدود 1.65TL است که با استفاده از کارت های مغناطیسی اعتباری متروها هم می‌شود پرداخت کرد.
توجه: در برخی اتوبوس هیچ مانیتوری برای نمایش محل ایستگاه ها و یا نقشه وجود ندارد و موقع رسیدن به ایستگاه هم با صدا اعلام نمی‌شود.

دیدنی‌های آنکارا

آتین‌داغ قسمت قدیمی شهر با نمایی تاریخی و آثار فراوانی از گذشته‌ی آنکارا است. در این قسمت میتوانید از مکان‌های زیر بازدید بفرمایید:

  • قلعه‌ی آنکارا:قلعه‌ای مستحکم و قرون وسطایی است که با قرار گرفتن در منطقه‌ی مرتفعی از آنکارا، از بلندای آن می‌توان نمایی زیبا از شهر را مشاهده نمود.
  • معبد آگوستس: این معبد در سال ۱۰ میلادی برای ستایش امپراطوری «آگوستس» ساخته شد و به خاطر دیوارهای حکاکی شده‌ که از آن زمان باقی مانده دارای اهمیت بسیاری از نظر تاریخی است.
  • حمام رومی: حمام رومی آنکارا باقیمانده‌ی مجموعه‌ی حمام‌های روم باستان است که توسط امپراطوری روم ساخته شده و در بین سال های ۱۹۳۷-  ۱۹۴۴ کشف شدند.
  • بنای جمهوریت: این بنا به مناسبت تشکیل جمهوری ترکیه به سال ۱۹۲۳ ساخته شد که شامل مجسمه‌هایی از «کمال آتاتورک» و افرادی چون «میخائیل فرانزه» و «کلیمنت وروشیلوف» است. این بنای مهم سیاسی تاریخی، «جمهوریت آنیتی» نامیده میشود. 
  • موزه تمدن آناتولی:موزه ای که در جنوب قلعه آنکارا و در ناحیه «آت‌پازاری» قرار داشته و آثار بسیاری از دوره های پارینه سنگی، نوسنگی، آشوریان، هیتی ها ... تا سلجوقیان و عثمانی‌ها در آن به نمایش درآمده‌اند.
  • مسجد علاالدین: مسجدی بسیار زیبا که بدست «محیی‌الدین مسعودشاه» در سال ۱۱۷۸ ساخته شد و نمونه ای از سبک معماری تمدن آناتولی و سلجوقی است. این مسجد قدیمی‌ترین مسجد آنکارا محسوب می‌شود.
  • مسجد حاجی بیرام ولی:مسجدی زیبا به سبک معماری قرون هفدهم و هجدهم که در ابتدای قرن ۱۵ به افتخار «حاجی بایرام ولی» و در کنار مدفن وی ساخته شده است.
  • و چند بنای دیگر مانند ستون‌های جولیوس، مساجد آهی‌الوان، زینجیرلی و گورشونلی و مقبره‌های گاریاغدی، گل‌بابا و عزت‌الدین بابا در این قسمت قرار دارند.

منطقه جانکایا: جانکایا یا چانکایا ناحیه‌ای مملو از خانه‌هایی دارای باغ‌های انگور که با قرار گرفتن مجلس شورای ملی، وزارت‌خانه‌ها، دادگاه عالی، دانشگاه آنکارا، سفارت‌خانه و مراکز کسب و کار بزرگ، مرکز سیاست آنکارا نیز محسوب می‌شود.
منطقه مامک: منطقه‌ای سرسبز و پر درخت همراه با کافه‌های متعدد که به دور دریاچه‌ای تشکیل شده از رودهای مختلف آنکارا ایجاد شده‌اند.
ینی محله (محله جدید): این محله در سال ۱۹۴۰ برای سکونت کارگران در نظر گرفته شده و به تدریج توسعه یافت بطوریکه بزرگترین ناحیه صنعتی آنکارا به نام OSTIM در گوشه‌ای از این ناحیه بنا گردیده است.
گول‌باشی: ناحیه‌ای پرجمعیت بیرون شهر آنکارا با دو دریاچه به نام های «موغان» و «اگمیر» که مناظر بسیار زیبا و آب و هوایی فرح‌بخش دارد. این ناحیه دارای رستوران و کافه هم هست.

سایر دیدنی‌های آنکارا

برج  آتاکول ( برج پدر): مرتفع‌ترین سازه آنکاراست.
موزه هنر مدرن سر (CER) که در ساختمان تاریخی راه‌آهن ترکیه برپا شده و به هنر معاصر در ترکیه می‌پردازد.
موزه صنعت هوایی ترکیه: در منطقه «اتیمسگوت» قرار گرفته که در آن مدل‌های کوچک و بزرگ هواپیما، موشک‌های هوایی و همینطور عکس‌های هوایی به نمایش گذاشته شده است و بسیار بهتر از موزه مشابه در استانبول است.
آرامگاه آتاتورک: آرامگاه مصطفی کمال آتاتورک یا «آنت کابیر» پدر ترکیه نوین در آنکارا، که در سال ۱۹۵۳ ساخته شد، امروزه به موزه‌ای برای نمایش آثار و خاطرات این شخصیت اثرگذار تاریخ ترکیه تبدیل شده است.

طبیعت و جغرافیای آنکارا

آنکارا درست مثل یک گلدان بین چهارکوه مرتفع قرار گرفته و مثل دیگر نقاط آناتولی، زمستان‌های آن سرد و پربرف است. دمای هوای زمستان معمولا به زیر صفر درجه سانتیگراد می‌رسد اما در عوض تابستان‌های آنکارا هوای بسیار معتدل و مناسبی دارد اگرچه بهار و پاییزش بسیار پرباران است و ممکن است گرفتار بارانی شدید بشوید. توصیه می‌کنیم حتما زمان سفر را به دقت بررسی کنید.

تاریخچه آنکارا

در حدود سال ۳۰۰ قبل از میلاد مسیح، آنکارا تحت حاکمیت پادشاهی ایران بود. این حکمرانی که چندین سده طول کشید بالاخره در اوایل میلاد مسیح توسط قبایل «سلتیک گالاتی» که در آن زمان سرزمین‌های بسیاری را فتح کرده بودند، گرفته شد و نام شهر از کلمه یونایی «آنکریا» یا «آنجور» مشتق گردید.
این شهر برای سالیان متمادی نیز تحت حکومت پادشاهی رومیان قرار گرفته و یک شاهراه مهم بین‌المللی که جمعیت آن به زبان‌های گالاتی، لاتین و فریقیه صحبت می‌کردند، بود. آنکارا بعدها محل محاکمه و قتل‌عام مسیحیان در دوره امپراطوری روم باستان شد تا اینکه سرانجام به یک مرکز مهم جهان مسیحیت تبدیل گردید که امروزه می توان بقایای چند کلیسا از آن تاریخ را مشاهده کرد.
تاریخ این شهر پس از کنترل عثمانی‌ها بر آن در قرن یازدهم و تبدیل‌شدن به یک شهر اسلامی ادامه یافت تا اینکه پس از اعلام جمهوریت در ترکیه، به عنوان پایتخت برگزیده شد.

خرید در آنکارا

قلعه آنکارا برای قرن‌ها مرکز تجاری این شهر و محل فروش اقلامی چون فرش و البسه چرمی و همینطور آثار قدیمی بوده است. این مکان هنوز هم بهترین محل برای خرید و پیاده روی و گذران وقت است. در قسمت پایینی قلعه بازار سرپوشیده‌ای وجود دارد که با قیمت‌های بسیار ارزانی می‌توانید خرید کنید.
همینطور در آنکارا می‌توانید تعدادی از بزرگترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای را هم پیدا کنید مخصوصا در ناحیه «اسکی‌شِهیر یولو».

غذا و رستوران در آنکارا

آنکارا به خاطر کباب دنر خود بسیار معروف است. اگر رستوران خوبی انتخاب کنید، طعمی به یادماندنی را خواهید چشید. همینطور ماهی تازه و لذیذ بسیار در این شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد اگرچه قیمت خیلی ارزانی هم ندارند. فست‌فودهای مخصوص پخت خوراک ماهی در این شهر فراوانند.
اگر تمایل دارید «اسکندر کباب» میل کنید، باز هم رستوران‌هایی سنتی مخصوص پخت این نوع کباب زیاد هستند. اخیرا تنوع غذایی بسیار بیشتر از اینها هم شده و می‌شود رستوران‌های مخصوص پخت غذاهایی گیاهی یا کبابی‌های متنوع را مشاهده کرد.

امنیت و سلامت در آنکارا

آنکارا یکی از امن‌ترین شهرهای بزرگ دنیاست. نرخ جرم و جنایت و بزهکاری در این شهر بسیار ناچیز است (البته صفر نیست!) و بسیاری از مسافران مخصوصا خانم ها به راحتی می‌توانند در خیابان‌ها و حتی نیمه‌های شب پیاده‌روی کنند اگرچه توصیه می کنیم همواره نکات امنیتی را جدی بگیرید چرا که هیچ جایی در جهان بی‌خطر نیست.
جدی‌ترین خطری که مسافران را تهدید می‌کند، هنگام عبور از عرض خیابان‌هاست! سریع و بدون مکث با رعایت بیشترین احتیاط از خیابان‌ها عبور کنید حتی موقعی که ماشین‌ها پشت چراغ قرمز ایستاده‌اند.
مشکل دیگر به خاطر پیاده‌روهای آسیب‌دیده‌ای است که ممکن است باعث پیچ‌خوردگی و یا زمین‌خوردن شما بشود.
به هر حال، در صورت بروز هرگونه مشکلی به پلیس این شهر مراجعه کنید.

 

منابع و اطلاعات بیشتر: 
نام‌های دیگر: 
Ankara

افزودن دیدگاه جدید