باکو

توضیح اولیه: 
باکو یا «باکی» بزرگ‌ترین شهر منطقه قفقاز و پایتخت «جمهوری آذربایجان» در شرق این کشور و در کناره دریاچه خزر قرار دارد. این شهر همچنین میزبان بزرگ‌ترین بندر این کشور است که در منطقه «شبه‌جزیره آبشیران» واقع شده است.
متن اصلی: 

باکو دارای سه منطقه‌ی کلی به نام‌های «ایچَری شَهَر» (به معنی داخل شهر که ناحیه‌ای تاریخی است)، شهر ساخت شوروی و قسمت جدید شهر است. جمعیت باکو در ژانویه ۲۰۱۲ حدود دو میلیون نفر برآِورد شده است و دارای ۱۱ منطقه شهری و حدود ۴۸ شهرک کوچک است که تعدادی از این شهرک‌ها در جزایر خلیج باکو و شهر صخره‌های نفتی ساخته شده در دریا واقع‌اند.

سفر به باکو

هواپیما: فرودگاه بین المللی حیدرعلی‌اف در ۲۵ کیلومتری از مرکز شهر باکو ساخته شده است که اغلب پروازهای بین‌المللی به این کشور از طریق این فرودگاه صورت می‌گیرد.

برای رفت و آمد بین فرودگاه و داخل شهر می‌توان از اتوبوس‌هایی که بین فرودگاه و پارک «صمد وورغان» حرکت می‌کنند، استفاده کرد. کرایه این اتوبوس‌ها یک منات بوده و این مسافت را یک ساعته طی می‌کنند. همینطور می‌توانید از مینی‌بوس برای رفتن به ایستگاه مترو «۲۸می» استفاده کنید که کرایه ای حدود ۰.۴ منات دارند.
استفاده از تاکسی از فرودگاه به سمت شهر بسیار گران است بطوریکه گاه کرایه ای حدود ۵۰ دلاری از مسافران طلب می‌شود. اگر می‌خواهید تاکسی بگیرید، حتما قبل از سوار شدن در مورد کرایه با راننده صحبت کنید و قیمت پایینی مدنظر بگیرید. بهترین کار گرفتن تاکسی به ایستگاه متروی کوراوغلو با کرایه ای حدودا ۵ مناتی است چراکه در مترو از ساعت ۶ صبح تا نیمه های شب چهار یا شش خط به سمت مرکز شهر حرکت می‌کنند.

 

ترن: قطاری بصورت مستقیم از ایران به سمت باکو حرکت نمی‌کند. مسافرت با قطار از کشورهای دیگر نیز فقط مختص اتباع کشورهای مستقل همسود موسوم به CIC است.
اتوبوس و مینی‌بوس: خط اتوبوسی بین چند شهر از ایران و شهر باکو برقرار است. همینطور از شهر تفلیس نیز می توان با اتوبوس به باکو سفر نمود.
دریا: با توجه به ساحلی بودن شهر باکو، از کشورهای روسیه، قزاقستان و ترکمنستان با استفاده از کشتی های مسافربری میتوان به آن سفر نمود.

گردش در باکو

  • ماشین اجاره ای: شرکت Avris ماشین های اجاره‌ای در اختیار مشتریان می‌گذارد.
  • تاکسی: تاکسی های معروف شهر لندن در باکو هم پیدا می‌شوند. کرایه هرکیلومتر ۰.۷ منات است. خود فرودگاه سرویس های تاکسی در اختیار مسافران قرار می‌دهد. تاکسی تلفنی رویال نیز از فرودگاه به سمت مرکز شهر با کرایه ای بین ۱۵ الی ۲۵ منات سرویس می‌دهد.
  • دوچرخه: باکو شهر بسیار مناسبی برای استفاده از دوچرخه است البته به جز قسمت مرتفع شهر. مخصوصا قسمت قدیمی و تاریخی شهر خیابان های بدون شیب و مناسب دارد. در صورت استفاده از دوچرخه حتما نزدیک پیاده رو برانید. اگرچه خط مستقل دوچرخه وجود ندارد با این همه استفاده از دوچرخه در این شهر وضعیت مطلوبی دارد. حتما قفل مناسبی برای دوچرخه خود تهیه کنید. در صورت تمایل می‌توانید نقشه‌ای را نیز از مراکز اجاره دوچرخه تهیه کنید.
  • اتوبوس / مینی‌بوس: کرایه‌ای ۰.۲ مناتی داشته و تقریبا همه باکو را تحت پوشش خود قرار می‌دهند.
  • مترو: کرایه متروی باکو نیز مانند اتوبوس است و تقریبا همه نقاط شهر در دسترس این خط است. برای پرداخت کرایه مترو باید از کارت متروی باکو ( قیمتی معادل ۲ منات) و یا کارت سوسیال یا مردمی استفاده کنید.
  • ترن: ترن برقی باکو چندین مسیر مختلف را زیر پوشش دارد و کرایه آن یک منات است.
  • پیاده‌روی: برخی قسمت های شهری مخصوصا قسمت تاریخی شهر برای پیاده‌‌روی ایده‌آل است ولی پیاده گشتن همه شهر ممکن نیست.

 

مناطق مهم و دیدنی‌های باکو

شهر قدیمی (ایچَری شهری): این قسمت از شهر در سال ۲۰۰۰ میلادی به همراه قصر شیروان‌شاهان و برج دختر به عنوان اولین اثر تاریخی این کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافت. دیدار از این بخش تاریخی شهر باکو با نماهای تاریخی فراوان را توصیه می‌کنیم.
مهم‌ترین دیدنی های این قسمت از باکو عبارتند از:
قصر شیروان شاهان: این بنا از مکان‌هایی است که توصیه می کنیم حتما آن را ببینید. از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ عصر برای بازدید عموم باز می‌شود.
قلعه دختر (قیز قلعه‌سی): قلعه‌ای بنا شده مابین قرون هفتم و دوازدهم که کارکردهای مختلفی چون برج تدافعی، محلی برای ستاره‌شناسی و یا معبد زرتشتیان داشته است.
شبه‌جزیره آبشوران: شرقی‌ترین نقطه سلسله کوههای قفقاز در باکوست که به دریای خزر منتهی شده و دارای چند منطقه طبیعی و تاریخی است که در ذیل اشاره می‌کنیم:
آتشکده‌ای به نام آتشگاه و کوه یانار (سوزان) از جاذبه های دیدنی این منطقه هستند.
آتشکده باکو: آتشکده‌ای متعلق به قرن های هفدهم و هجدهم که در سال ۱۹۷۵ به موزه تبدیل شد و بازدید از آن برای عموم آزاد است.

 

آتشکده آذربایجان
کوه یانار: کوهی است همیشه در حال سوختن و درخشان که زیبایی خاصی در شب داشته و اهمیت مذهبی نیز داشته است.
تالار بزرگ کنسرت فیلارمونیک دولتی آذربایجان: تالار کنسرت بزرگی که محل اجرای موسیقی محلی مقام آذربایجان و نیز سایر مراسمات ویژه این شهر است.
موزه فرش آذربایجان: این موزه بزرگترین مجموعه یا کلکسیون فرش آذربایجانی را در خود جای داده و دارای کارگاه های آموزش فرش بافی و صنایع دستی نیز می‌باشد.
پارک ملی قوبوستان: پارکی تاریخی فرهنگی است که به علت وجود پدیده‌ی منحصربفرد گِل فشان‌ها و نیز سنگ‌نگاره‌های خود مشهور است. این منطقه در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز جای دارد.
از دیگر آثار دیدنی باکو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
خانه تاریخی تقی‌اف و نیز خانه جعفر جبارعلی که به موزه تبدیل شده اند، خیابان نظامی، بلوار باکو، پارک دندرو و صخره نفتی
از فعالیت‌های مورد علاقه گردشگران در این کشور میتوان موارد زیر را نام برد:
 تورهای دریایی، تماشای تئاتر پانتومیم، اپرای ملی، پارک آبی باکو، مرکز بازی باکو، حمام‌های محله‌سی و تزه بی
شنا در سواحل ای‌اف کلاب و باشگاه آمبوران با امکاناتی چون کافه و رستوران و محل های بازی های ساحلی

طبیعت و جغرافیای باکو

باکو در غرب دریای خزر بنا شده و در مجاورت آن چند آتشفشان و دریاچه نمک وجود دارد. آب و هوای این شهر تقریبا کوهستانی است بطوریکه  تابستان‌های گرم و شرجی و زمستان‌های پربارش و سرد دارد. البته بودن در کناره دریای خزر سبب شده تا گرما و سرمای آن تعدیل شده و همین امر خود یکی از دلایل به وجود آمدن شهری بزرگ در این منطقه است.

 

طبیعت باکو

تاریخچه باکو

اولین نوشته‌های مستند در مورد تاریخ باکو به یک قرن پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد. در قرن دوازدهم وقتی که شهر شاماخای به علت زلزله کاملا نابود شد، پادشاه شیروان‌شاه، آخیستان اول، باکو را به پایتختی خود برگزید. در قرن پانزدهم این شهر چندین بار توسط پادشاهان صفویه به توپ بسته شد تا اینکه شاه اسماعیل آن را فتح نمود.
دست به دست گشتن این شهر بین ایران و قوای روسیه ادامه یافت تا اینکه عهدنامه گلستان آنرا بطور کلی از ایران جدا نموده و ضمیمه خاک امپراطوری روسیه نمود. اکتشاف نفت در اواخر قرن هجدهم اتفاق مهم دیگری بود که سرنوشت این شهر و جمهوری آذربایجان را تغییر داد بطوریکه در اوائل قرن بیستم، نیمی از نفت جهان را همین شهر تأمین میکرد. بعدها و در سال ۱۹۱۷ این شهر بدست ملی‌گراهای کمونیست افتاد اما دیری نپائید که ارتش روسیه دوباره آن را فتح کرد تا اینکه پس از استقلال دوباره پایتخت کشوری مستقل گردید.

خرید در باکو

برخی از وسایلی که می‌توانید در این شهر خریداری کنید به قرار زیرند:

  • عتیقه جات: برخی وسایل عتیقه و قدیمی را می‌توانید از قسمت تاریخی شهر خریداری کنید.
  • قالیچه‌های دست بافت
  • چای و جوراب های بافته شده در منطقه تالیش
  • حلوای محلی
  • نان محلی و سنتی

غذا و رستوران در باکو

رستوران‌های زیادی درشهر باکو وجود دارد که خدماتی با قیمت‌های خیلی ارزان تا خیلی گران را ارائه می دهند. چند رستوران ارزان باکو را معرفی می کنیم:

  • رستوران/ هتل ایستگاه باکو: در ایستگاه «۲۸می» مترو بنا شده است.
  • هتل ولوترک: رستورانی ارزان با امکان اقامت ارزان قیمت در قسمت هتل
  • مهمان خانه این (Inn): در مرکز قسمت تاریخی شهر قرار دارد و فاصله‌اش با ایستگاه مترو ده دقیقه است.

امنیت و سلامت در باکو

باکو شهر امنی است و نرخ جرائم در آن پایین گزارش شده است. البته مثل همه‌ی شهرهای بزرگ در مکان‌های شلوغ ممکن است جیب‌زنی اتفاق بیفتد ولی به طور کلی امنیت خوبی در شهر برقرار است. بزرگترین مشکل این شهر رانندگان بی‌ملاحظه آن است که نه به قوانین احترام می‌گذارند و نه سرعت لازم را رعایت می‌کنند.
از حاشیه شهر دوری کنید چرا که از نظر بهداشتی وضعیت مساعدی ندارد ولی قسمت‌های مهم شهر بطور کلی وضعیت خوبی دارند.

 

 

منابع و اطلاعات بیشتر: 
ویکی‌پدیا: 
نام‌های دیگر: 
باکی

افزودن دیدگاه جدید