معرفی ترکیه
گرشگری ترکیه از چندین جهت شاخص است، طبیعت و آب و هوای متبوع در سواحل مدیترانه و دریای سیاه، مکانهای تاریخی متعدد از اعصار مختلف و غذاهای آن از جمله جاذبههای گردشگری ترکیه است.
ترکیه کشوری تاریخی با پیشینهای مربوط به دوران نوسنگی است. این سرزمین در طول تاریخ شاهد حکومت امپراتوریهای مختلفی بوده است و به همین دلیل جاذبههای تاریخی بسیاری دارد. استانبول به عنوان تنها شهری در جهان که در دو قاره قرار دارد، در طول تاریخ میدان کشاکش حکومتهای مختلفی بودهاست. به واسطهی همین قرارگیری میان دو قاره و بر اثر امتزاج فرهنگهای شرق و غرب، استانبول را دارای معماری و فرهنگ منحصر بفردی ساخته است.

جمهوری ترکیه کشوری است در شمالغربی ایران با مردمی اکثرا مسلمان که با ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان و همینطور عراق و سوریه دارای مرز زمینی است. از شمال به دریای سیاه، و از جنوبغربی به دریای مدیترانه منتهی میشود. سواحل زیبا در تنگه بوسفور و دریای مدیترانه، سالانه شمار زیادی از اروپاییها، بخصوص از کشور آلمان را روانه ترکیه می کند.این کشور کوهستانی دارای آب و هوای معتدل مدیترانهای و تقریبا پرباران است. از این رو جمعیت بسیار متراکمی نسبت به وسعت خود دارد که سبب ایجاد شهرها و آبادیهای متعددی شده بهطوریکه هیچ بیابانی در این کشور وجود ندارد و در عوض کوهستانهای سرسبز و دریاچههای پر آب در سرتاسر ترکیه خودنمایی می کنند.
علیرغم مسلمان بودن اکثریت مردم ترکیه، سیستم حکومتی این کشور لائیک است. حکومتی که تمایل فراوانی جهت پیوستن به اتحادیه اروپا دارد. به همین علت سطح آزادیهای اجتماعی تقریبا در سطح قابلقبولی ارزیابی شده و از نظر امنیت اجتماعی نیز پیشرفتهای چشمگیری را به موازات رشد مناسب اقتصادی ترکیه شاهد بوده است که همهی این عوامل سبب رشد صنعت گردشگری این کشور بودهاند.
آثار باستانی ترکیه نشان از قدمت کهن این سرزمین دارد. از بستر دریای سیاه که روزگاری سکونتگاه بشر بوده تا ارتفاعات کوه آرارات، بلندترین نقطهی ترکیه که خرابههای کشتی نوح ِ نبی در آن یافته شده، همه نشان از قدمت بالای این سرزمین کهن و نشانهی تمدن غنی آن است. در طی این تاریخ کهن آثار فراوانی برجای مانده که پذیرای گردشگران فراوانی از مذاهب و ملیت های گوناگون است.
تاریخچه ترکیه
موقعیت مکانی و جغرافیایی ترکیه خود گواه وجود تاریخی بسیار غنی در آن است. قرار گرفتن در منطقه ای حاصلخیز و پرباران، ساحلی بودن قسمتهایی از شمال و غرب این کشور سبب شده این منطقه محمل تمدنهای بسیاری گردد. بطوریکه قدمت سکونت در این منطقه به اوایل دوران نوسنگی باز میگردد.
در سال ۵۰۰ قبل از میلاد هخامنشیان بر این کشور (منطقه آناتولی) حکمرانی میکردند تا اینکه اسکندر کبیر و سپس امپراطوری روم جای آن را گرفتند. آثار و ابنیهی تاریخی فراوانی از این دوران مخصوصا در کنارهی غربی ترکیه و در شهرهای ساحلی باقی مانده که امروزه مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار میگیرد.
اما نقطه عطف تاریخ ترکیه برمیگردد به فتح «قسطنطنیه» یا استانبول فعلی بدست «سلطان محمد فاتح» که طی مبارزهای سخت و طاقتفرسا توانست این شهر را پس از چندصد سال فتح کند. در حقیقت امپراطوری عثمانی تأثیرگذارترین حکومتی بود که در آناتولی تاسیس شد (از منظر مذهبی، اجتماعی و فرهنگی) و تا اواخر جنگ جهانی اول هنوز پابرجا بود تا اینکه با شکست عثمانی در جنگ و سپس محاصرهاش بدست نیروهای متفقین و سرانجام با قیام ترکهای ملی و جوان که به اعلام استقلال جمهوری ترکیه انجامید، منقرض گشت.
از شخصیتهای معاصر بسیار مورد احترام ترکها، مصطفی کمال پاشا، معروف به آتاترک است. تصاویر ایشان را میتوانید در نقاط مختلف ترکیه، بر روی دیوارها و پرچم و اسکانس ترکیه ببینید.
طبیعت و جغرافیای ترکیه
منطقهای که ترکیه در آن قرار گرفته به «آسیای صغیر» و «آناتولی» معروف است. این منطقه پل بین اروپا و آسیا محسوب میشود. این کشور از سه طرف با دریا احاطه شده و از نظر وسعت سی و پنجمین کشور بزرگ جهان است.
معمولا ترکیه را از نظر پوشش گیاهی به هفت منطقهی مرمره، مدیترانه، آناتولی مرکزی، دریای سیاه، آناتولی شرقی و آناتولی جنوب شرقی تقسیم بندی میکنند که نوع کشاورزی هر منطقه به علت اختلافات آب و هوایی متفاوت است. به طور کلی توجه داشته باشید که سواحل غربی و جنوبی ترکیه که بیشترین نرخ حضور گردشگر را دارند، آب و هوای مدیترانه ای دارد. از خصوصیات این نوع آب و هوا تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای معتدل و پرباران است. سواحل دریای سیاه تقریبا آب و هوایی مدیترانهای دارند. بخشهای شمال شرقی و همینطور شرق ترکیه نیز زمستان های طولانی و تابستانهایی نسبتا خنک دارند شبیه آنچه در استانهای شمال غربی ایران دیده میشود.
بهترین وقت سفر به ترکیه
فصلهای بهار و پاییز و در بعضی مناطق ترکیه زمستان بهتر فصل سفر محصوب میشوند چراکه تابستانهای ترکیه معمولا بسیار گرم میشود. البته اواخر تابستان یعنی ماه های سپتامبر نیز ورود گردشگر به این کشور افزایش پیدا میکند. با توجه به گستردگی ترکیه، بهترین وقت سفر به شهرهای مختلف آن در صفحات مربوط به هر شهر ذکر شده است.
شهرها و مناطق توریستی ترکیه
علاوه بر موزهها و مساجد قدیمی و کلیساهای باشکوه، سواحل زیبا و طبیعت دلانگیز نواحی مختلف ترکیه، آثار باستانی فراوانی نیز جهت بازدید گردشگران یافت میشوند. در کشوری که محل برخورد تمدنهای شرق و غرب بوده، آثار و خرابههای باستانی بسیاری پیدا میشود.
از جمله تمدنهای یونانی و رومی که در ناحیهی مدیترانه و اژهی ترکیه صدها معبد و آرامگاه و شهر برجای گذاشتهاند یا تمدن باستانی لیکیا یا لیقیه با ساختمانها و آرامگاههای سنگی باشکوه در منطقهای پرآب و سرسبز به همین نام. آثار معنوی برجا مانده در قونیه و همینطور بلندای کوه آرارات، میراث امپراطوری عثمانی، ساختمانهای باشکوه برجای مانده از قرن نوزدهم و ... را نیز میتوان در این کشور اوراسیایی مشاهده کرد.
ترکیه به طور کلی ۸۱ استان دارد. مهمترین شهرهای توریستی و گردشگری آن عبارتند از: استانبول، آنکارا، قونیه، وان، ازمیر و بالاخره آنتالیا.
- آنکارا: پایتخت ترکیه و دومین شهر بزرگ بعد از استانبول درست در قلب ترکیه ساخته شده و به سبب جذابیتهای گردشگری و همینطور علمی و سیاسی، بسیار مورد توجه جهانگردان قرار میگیرد.
این شهر مهم تجاری و مبادلاتی و سیاسی ترکیه حدود ۴.۵ میلیون نفر جمعیت دارد.
از مکانهای دیدنی درآنکارا مي توان به موزه تمدنهای آناتولی و بازار سرپوشیده و قدیمی، برج آتاکول، قلعهی قرون وسطایی آنکارا، حمامهای رومی به عنوان یادگارهای معماری و فرهنگی امپراطوری روم، موزههای مختلف و مساجد قدیمی و زیبایی چون حاجبیرامولی و مسجد علاالدین به عنوان نمونهای از سبک معماری اسلامی و همینطور یادبودهای ترکیه مدرن همچون آرامگاه مصطفی کمال آتاتورک و منطقه جانکایا اشاره کرد. مراکز خرید آنکارا نیز محل مناسبی برای گذران اوقاتی شاد جهت مسافران و گردشگران است. حمل و نقل عمومی مناسب که مراکز خرید مهم را به یکدیگر متصل کردهاند، این امر را آسانتر کردهاست.
- استانبول: این شهر بزرگترین و پرجمعیتترین شهر ترکیه و مرکز فرهنگی تجاری آن است که از آن به پلی میان اروپا و آسیا یاد میشود. جمعیت این ابرشهر ترکیه بین ۱۲ تا ۱۹ میلیون نفر برآورد میشود که بدین ترتیب یکی از بزرگترین شهرهای اروپا و دنیاست.
از مکانهای دیدنی استانبول میتوان به ایاصوفیا، مسجد سلطاناحمد، کیزکولهسی (برج دخت)، مینیا تورک، استانبول بوغازی (تنگه استانبول - بسفر)، روملی حصار ( قلعه رومی)، گالاتا کوله سی (برج گالاتا)، کاخ توپکاپی، کاخ بیلر بی، کاخ چیراغان، کاخهای دلما باهچا، بام استانبول (تپه های چاملیج)، جزیره بیوک آدا یا پرنسس، موزه هنرهای اسلامی ترکیه، موزه باستانشناسی، موزه فرش ترکیه، کاپالی چارشی (بازار بزرگ)، محله کادیکوی، و بازار ادویه و ... اشاره کرد.
همینطور میتوان به مناطق تفریحی واقع در سواحل این شهر و پارکهای سرسبز با پوشش گیاهی شگفتانگیز، خیابانهای شلوغ و انبوه بوتیکها و مراکز خرید پر از گردشگرانی از سراسر جهان، جزایر ریز و درشت نزدیک سواحل شهر در دوسوی تنگه بسفر و ... نیز اشاره نمود.
- آنتالیا: بزرگترین شهر در ناحیه مدیترانهی ترکیه است که به سبب سواحل زیبا و معماری شهری مقصدی جذاب برای بسیاری از گردشگران خواهد بود. این شهر از شمال با شهر «بوردور»، از جنوب به دریای مدیترانه، از شرق به شهر «سریک»، از غرب به شهر «کورکوتلی» و از جنوب غرب به شهر «کمر» منتهی شده است.
از مکانهای دیدنی این شهر میتوان به سواحل زیبای دریای مدیترانه، کاله ایچی (به فارسی داخل قلعه)، خانه آتاتورک، برج ساعت، مناره شکسته، دروازه هادریان، آبشارهای دودن، خرابههای یونانی و رومی، موزه آنتالیا، جاده آتاتورک، پارک دلفینها، ساحل کونیالتی و ساحل لارا و پارک یاووز اوزجان اشاره کرد.
- آلانیا: شهر دیگری در ترکیه که شباهت زیادی به آنتالیا دارد، آلانیاست. این شهر شاید از نظر توسعه زیرساخت های گردشگری به گرد آنتالیا نرسد، ولی آب و هوای یکسان و مطلوب آن به همراه طبیعت آرامبخش و سواحل جذابش همواره گردشگران را به سوی خود جذب کرده است. مطمئنا کسانی که شلوغی آنتالیا را برنمیتابند و خواستار آرامش بیشتری هستند، از سفر به این شهر لذت خواهند برد.
- قونیه: شهری در مرکز آناتولی و معروف به سرزمین دراویش و رقصهای چرخشی زیباست. قونیه محل زندگی مولانا، شاعر بزرگ و همچنین آرامگاه و موزهی مولانا است و به همین سبب جذابیت خاصی برای گردشگران ایرانی دارد.
از مکانهای دیدنی قونیه میتوان به مسجد تاریخی ایپیکچی، تپهی علاالدین، منطقهی تفریحی سیاحتی مِرام، پارک ژاپنی، موزه باستان شناسی و کلیسای پائول مقدس اشاره کرد.
- وان: بزرگترین شهر در شرق ترکیه که مرکز استانی به همین نام میباشد و یکی از شهرهای تاریخی و زیبای ترکیه است. شهر وان به خاطر وجود گربههای سفید و پشمالو با یک چشم آبی و دیگری زردرنگ هم مشهور است. جذابیت دیگر این شهر برای ما ایرانیها نیز فاصلهی تقرییا ۳۰۰ کیلومتری آن از مرز سرو – شهر ارومیه – می باشد. از جاذبههای توریستی این شهر میتوان به قلعه وان، کلیسای آک دامار، آبشار مرادیه و دریاچه پر آب وان اشاره کرد.
- ازمیر: سومین شهر بزرگ ترکیه با سابقهای هزارساله که در ساحل دریای اژه قرار دارد. شهری که به علت داشتن دانشگاههای معتبر میزبان نمایشگاهها و کنگرههای عملی و صنعتی زیادی است و به عنوان یکی از اروپاییترین شهرهای ترکیه با ساختمانهایی سفیدرنگ و سواحلی زیبا،یکی دیگر از شهرهای توریستپذیر کشور ترکیه محسوب میشود.
- بودروم: شهر آسیابهای بادی ترکیه یعنی بودروم که بدست داریوش، پادشاه ایرانی ساخته شده، دیگر شهر توریستی ترکیه است که وجود یکی از عجایب هفتگانه جهان - که تخریب شده است - به همراه سواحل بسیار زیبا و آثار تاریخی منحصر بفردی چون قلعه پیترمقدس و دروازه میندس سبب رشد و توسعه گردشگری آن شده است.
- کوش آداسی: این شهر برای پلاژهای ساحلی و چشمههای آبگرم معدنی خود مشهور است و تنها همین دو عامل به همراه آب و هوای مدیترانهای و زیرساختهای مناسب، سیل گردشگران را به آن سرازیر میکند. از دیدنیترین مکانهای کوش آداسی، خرابههای شهر باستانی و مشهور افسوس و حمام بلدیه با قدمتی ۶۰۰ ساله (این حمام هماکنون نیز فعال بوده و بسیار پرطرفدار است) را میتوان نام برد.
- مارماریس: سواحل مدیترانهی ترکیه، شهر توریستی دیگری به نام مارماریس یا شهر سنگ مرمر قرار دارد. پلاژهای ساحلی مارماریس به همراه پارکهای آبی متعدد و قلعه تاریخی شهر از جذابیتهای دیدنی این شهرند. با توجه به اینکه مارماریس را محفل تمدن کاریا نیز میدانند، خرابههای تاریخی از جمله شهرک آموس و ویرانههای هیداس را میتوان در اطراف شهر مشاهده نمود.
مردم و فرهنگ ترکیه
آداب و رسوم مردم ترکیه در قسمتهای مختلف این کشور متفاوت است. ولی به طور کلی مردم ترکیه خونگرم و خانوادهدوست هستند. سنت کافهنشینی و چایخوری در قهوهخانه هم هنوز در این کشور پابرجاست و کمتر کوچه وخیابان یا محلهای پیدا میکنید که کافه نداشته باشد. یکی از مواردی که در ترکیه زیاد به چشم میآید، استعمال زیاد دخانیات توسط هر گروه سنی و جنسیتی است. سیگار کشیدن یک نوجوان در ترکیه صحنه بسیار عادیست و به نوعی سبک زندگی ایشان تبدیل شده است.
موسیقی نیز در بین مردم این کشور طرفداران بسیاری دارد بطوریکه صنعت موسیقی این کشور با راهاندازی کارناوالها و جشنوارههای مخصوص موسیقی و دعوت از هنرمندان مطرح جهانی روز به روز در حال پیشرفت و توسعه است.
در حوزه ادبیات نیز میتوان به ناظم حکمت، شاعر بزرگ ترکیه اشاره نمود. در ترکیه، بسیاری از خیابانها و مکانهای عمومی و فرهنگی نام ناظم حکمت را یدک میکشد. در حوزه رماننویسی، ستارهی بلامنازع این کشور اورهان پاموک است که جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۰۶ را بدستآوردهاست.
نظام سیاسی
ساختار سیاسی نظام ترکیه که مبتنی بر نظام جمهوری پارلمانی است، شامل سه قوه مجریه، قضائیه و مقننه است که رئیس جمهور بالاترین مقام عالی کشور محسوبمیشود. در این نظام اگرچه ریاستجمهوری تشریفاتی است و امور دولت بر عهدهی نخستوزیر قرار داده میشود ولی فرماندهی کل قوا و همچنین اختیار وتو و یا بازگرداندن مصوبات پارلمان و عزل و نصب بسیاری از مقامات نظامی و دولتی و آموزشی به وی واگذار شده است.
بر طبق قانون اساسی ترکیه نظام حکومتی این کشور بر اصل لائیسیته (جدایی دین از سیاست) استواراست بطوریکه ارتش بارها به بهانه صیانت از این اصل قانون اساسی دست به کودتا زده و دولتهای متمایل به اسلام را ساقط کردهاست. اما به واسطه تلاشهای چندساله اخیر برای رشد مردمسالاری و رسیدن به استاندارهای مورد نظر اتحادیه اروپا، تاثیر نظامیان بر سیاست ترکیه کمرنگ شدهاست.
زبان در ترکیه
زبان رسمی مردم ترکیه، ترکی است که بیش از ۹۰ درصد مردم از این زبان برای مکالمات روزمرهی خود استفاده میکنند. زبان دوم مورد استفادهی مردم ترکیه کردی است و سپس زبانهایی چون ارمنی و عربی قرار میگیرند. فراگیری زبان ترکی با توجه به جنبهی ترکیبی آن کمی مشکل است اما اگر از هموطنان آذربایجانی باشید، برای فهم بیش از نیمی از زبان مردم ترکیه مشکلی نخواهید داشت. از سال ۱۹۲۸ به بعد زبان ترکی با حروف لاتین نوشته میشود نه عربی.
با توجه به پدیدهی مهاجرت، شاید با کسانی مواجه شوید که زبانهای اروپایی مخصوصا آلمانی و انگلیسی را به خوبی بدانند. سیستم آموزشی ترکیه نیز تاکید ویژهای بر فراگیری زبانهای بینالمللی میکند بنابراین مشکل چندانی در برقراری رابطه در این کشور نخواهید داشت. چه بسا اگر در بازارهای ترکیه مشغول خرید باشید، فروشندگان جواب شما را به فارسی بدهند.
خدمات ارتباطی در ترکیه
شماره ۱۱۲ برای آمبولانس، ۱۱۰ برای آتش نشانی و ۱۱۵ برای پلیس و در مناطق روستایی و کوهستانی که پلیس حضور ندارد، ۱۵۶ برای ژاندارمری.
با هر تلفن ثابت و یا همراه میتوانید با این شمارهها تماسبگیرید. حتی اگر شارژ اعتباریتان تمام شدهباشد.
- تلفن: اگرچه استفاده از تلفن ثابت با توجه به گسترش استفاده از موبایل روز به روز کمتر و کمتر میشود، با این همه میتوان تلفنهای ثابت کارتی را در مکانهای عمومی پر رفت و آمد پیدا کرد. در بعضی فروشگاهها ومغازهها نیز میتوان کیوسکهای تلفن را مشاهده کرد. با استفاده از تلفنهای عمومی بدون پرداخت هزینه میتوانید با شمارههای اضطراری فوق تماس بگیرید. بیشتر از ۹۸٪ ترکیه تحت پوشش خدمات ارتباطی از طریق سه شرکت مخابراتی است. با استفاده از خدمات رومینگ میتوانید به راحتی از سیم کارت کشور خود از طریق یکی از این سه شرکت استفاده کنید. در صورت نیاز به سیم کارتهای اعتباری میتوانید با قیمتی حدود ۲۰ الی ۵۰ تهله (واحد پولی ترکیه) از فرودگاهها و یا فروشگاههای سراسر شهر تهیه کنید.
- پست: دفاتر پستی با علامت زرد و سیاه رنگ PTT کاملا مشخص هستند. اگر نامه و یا مرسولهای دارید کافی است به یکی از دفاتر پستی مراجعه کنید. اغلب این دفاتر بین ۸:۳۰ صبح تا ۵:۳۰ عصر باز هستند.
- اینترنت: کافینتها هنوز هم در ترکیه مشغول ارائه خدمت هستند و در صورت نیاز به اینترنت میتوانید به یکی از آنها مراجعه کنید. اغلب آنها دارای اینترنت پرسرعت هستند. البته بعضی فرودگاهها و هتلها و همینطور کافهها، اینترنت وایفای رایگان هم عرضه میکنند.
تعطیلات رسمی در ترکیه
مانند کشورهای غربی، تقویم ترکیه بر اساس تقویم میلادی بوده و در نتیجه سال نو با ماه ژانویه آغاز میشود، اگرچه از تقویم هجری قمری هنوز برای اعیاد اسلامی بهره میگیرند. تعطیلات رسمی روزهای شنبه و یکشنبه (به جز بخش خصوصی که فقط یکشنبهها تعطیل است) بوده و سایر تعطیلات ملی ۷ روز از سال را شامل میشود. اول ژانویه به عنوان آغاز سال نو، ۲۳ آوریل روز کودک و همینطور روز استقلال، یکم می به عنوان روز کارگر، ۶ میْ به جهت جشن های عمومی، ۱۹ میْ روز جوانان و ورزش، ۳۰ آگوست روز پیروزی و ۲۹ اکتبر روز جمهوری.
جشنهای مذهبی ترکیه نیز از یک تا چهار روز تعطیل هستند که به تفکیک ذکر میکنیم:
عید فطر یا عید شرینی برای سه روز، عید قربان در چهار روز که از دهم ماه ذی الحجه شروع میشود، شب اول ماه رجب، شب معراج در ۲۶ رجب، شب نیمه شعبان، عاشورا در مناطق شیعهنشین، شب قدر یا بیست و هفتم ماه رمضان.
photos: + + + + + + + + + + + +
افزودن دیدگاه جدید