استانبول

توضیح اولیه: 

استانبول بزرگترین شهر ترکیه و مرکز فرهنگی، تجاری و گردشگری این کشور است که در کنار دریای مرمره و دو سوی تنگه بسفر بنا شده و  تنها شهر جهان است که در دو قاره قرار گرفته‌است. استانبول به عنوان پلی میان اروپا و آسیا نقش مهمی در تبادلات فرهنگی و اقتصادی ملل مختلف بازی می‌کند.
 

متن اصلی: 

تنگه بسفر و ساحل و اسکله‌های آن، کافه‌ها، بازار قدیمی، مساجد و دیگر بناهای تاریخی جزو هویت اصلی استانبول به شمار می‌روند. این مکان‌ها، درکنار هوای مدیترانه‌ای و همچنین امتزاج فرهنگی غرب و شرق جلوه خاصی به استانبول بخشیده‌است و آن را به مقصدی خاطره‌انگیز برای گردشگران تبدیل کرده‌است. این شهر در سال ۲۰۱۰ پایتخت فرهنگی اروپا بوده و همه‌ساله در رده‌های بالای شهرهای توریستی جهان قرار دارد.

از جنبه‌های مثبت استانبول، وجود رستوران‌های متنوع و با کیفیت در این شهر است. در استانبول می‌توانید در کنار غذاهای اصیل ترکی، بسیاری از غذاهای ملل مختلف دیگر را هم میل کنید. استانبول به واسطه توریستی بودنش، میزبان بسیاری از هتل‌های بین‌المللی و داخلی ترکیه است. تعداد و تنوع زیاد هتل‌ها در این شهر، به نوعی تصمیم‌گیری برای انتخاب را سخت می‌کند. اما با کمی جستجو می‌توانید با توجه به معیارهایتان هتل مناسبی را بیابید.

 

استانبول
با توجه به قرارگرفتن این شهر در کنار دریای مرمره، استانبول دارای آب و هوایی شرجی و پرباران است. بنابراین بهترین وقت سفر به استانبول، بهار و اوائل پائیز خواهد‌ بود. تاریخ استانبول که در ابتدا «بیزانتیوم» نامیده می‌شد به سال ۶۶۷ قبل از میلاد باز می‌گردد. شهری که تحت تاخت و تاز امپراتوری‌های اطراف مانند روم شرقی و عثمانی و همینطور هخامنشیان قرار می‌گرفت و نام‌های گوناگونی می‌گرفت، از روم جدید تا قسطنطنیه و بالاخره بعد از فتح آن بوسیله ترکها استانبول نام گرفت.
وجود فستیوال‌های فصلی، وجود کافه‌های متعدد و سایر عوامل شهری و فرهنگی و همینطور خاصیت چند مذهبی و نژادی شهر، با توجه به سبقه‌ی تاریخی و حفظ برخی بافت‌های سنتی و تاریخی آن سبب رشد طبیعی سفر جهانگردان به آن شده‌است.

دیدنی‌های استانبول

استانبول در مراجع مختلف با توجه به مقاصد نویسندگان به طور متفاوتی تقسیم‌بندی شده است. در این نوشته ترجیح بر تقسیم‌بندی آن به جهت مقاصد توریستی است.  از این نظر استانبول را به ۸ قسمت با ویژگی‌های متفاوت تقسیم‌بندی می‌کنند که به طور خلاصه توضیح می‌دهیم:

منطقه‌ی تاریخی «سلطان‌احمد»

بخشی که محمل تاریخی تمدن‌های روم(قسطنطنیه)، روم شرقی(بیزانیوم) و بیشتر دوران عثمانی بوده و آثار تاریخی گرانبهایی را در خود جای داده‌است. قسمت عمده‌ای از مکان‌های تاریخی استانبول مخصوصاً آثار دوره‌های امپراطوری‌های بیزانس و عثمانی در ناحیه‌ی قدیمی شهر و نزدیک میدان «سلطان احمد» واقع شده‌اند.
با استفاده از کارت بازدید موزه‌های استانبول که با قیمتی در حدود ۸۵ لیر ارائه می‌شود، می‌توانید از چندین موزه مانند موزه‌ی ایاصوفیه، قلعه توپکاپی، ساختمان حرم، موزه باستان‌شناسی استانبول، موزه موزائیک و هنرهای اسلامی و موزه ترکیه تنها با یک بلیط دیدن کنید بدون اینکه در صف بایستید. این کارت‌های بازدید از زمان خرید برای ۷۲ ساعت اعتبار دارند.

میدان سلطان احمد
اطراف میدان سلطان احمد می‌توان از آثار زیر دیدن کرد:

  • مسجد ایاصوفیه: یکی از مشهورترین و زیباترین مساجد دنیاست که در شهر استانبول قرار داشته و به سبب اهمیت تاریخی مذهبی خود برای مسلمانان و مسیحیان و نیز تأثیر مهمی که در فرهنگ و سیاست منطقه برجای گذاشته، در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفته است.   
  • سرای توپکاپی یا باب همایون: از قصرهای معروف امپراتوری عثمانی است که برای چهارقرن مرکز اداری این پادشاهی بود و امروزه به عنوان موزه تاریخ عثمانی فعالیت می‌کند.
  • کلیسای ایرن مقدس: این کلیسای همنام با مسجد معروف ایاصوفیه در محوطه‌ی ایاصوفیه هم واقع شده و جالب اینکه از زمان بیزانس باقی مانده و تبدیل به مسجد نشده است.
  • مسجد سلطان احمد: یا مسجد آبی که یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است. به علت وجود کاشی‌های آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» هم شهرت دارد.
  • سرای زیرزمینی: (آب انبار سلطنتی یا یراباتان سارایه) که یکی از بزرگترین محل‌های ذخیره آب برای چندین تمدن مستقر در استانبول بوده است.
  • موزه باستان‌شناسی: موزه‌ای مملو از آثار باستانی سومریان و امپراطوری روم و آثار مذهبی اسلامی و مسیحی. از جمله معروف ترین آثار تاریخ باستان که در موزه نمایش داده می‌شود، تابوت کنده‌کاری‌شده‌ی اسکندر کبیر است که ارزش هنری بسیار زیادی دارد.
  • موزه هنرهای اسلامی و ترکی: فرش و گلیم‌های تاریخی، سفال‌های کشف شده و آثار خوشنویسی پر ارزش و صدها اثر اسلامی و ترکی دیگر را می‌توان در این موزه مشاهده نمود.
  • ستون میلیون: ستونی نیمه‌خراب که از سنگ مرمر ساخته شده و به قرن چهارم میلادی باز می‌گردد.
  •  پارک گلها: که زمانی شکارگاه سلطنتی بوده و امروز تبدیل به پارکی پر از گلهای فصلی و درختان چنار گردیده. در قسمت انتهایی پارک می‌توانید کافه‌هایی برای نشستن و نوشیدن چای هم پیدا کنید. این پارک همچنین قدیمی‌ترین پارک استانبول محسوب می‌شود.
  • خیابان سوئوخ چشمه: خیابانی کوچک و تاریخی در استانبول و در ناحیه سلطان‌احمد است که بین دو بنای تاریخی معروف شهر یعنی ایاصوفیا و کاخ توپکاپی قرار گرفته است. 
    برخی از آثار دیدنی دیگر شامل موارد زیر می‌شوند:
  • کلیسای چورا که بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد اما برای پنج قرن با پوشاندن دیواره‌های آن به عنوان مسجد مورد استفاده قرار گرفت. نگاره‌های داخلی این کلیسا بسیار هنرمندانه طراحی شده‌اند و معماری این کلیسای تاریخی بسیار زیباست.
  • کلیسای سنت جورج که مرکز مسیحیت ارتودوکسی محسوب می‌شود. این کلیسا در سال ۱۵۸۶ بنا شده و اهمیت مذهبی فراوانی دارد.
  • کلیسای سنت استفان که یک کلیسای ارتدوکس بلغاری است که با نام کلیسای آهنی هم شناخته می‌شود. بنای این کلیسا متعلق به قرن نوزدهم بوده و به طول کلی از آهن ساخته شده است و از نظر هنری حائز اهمیت است.
  • مسجد سلیمانیه که بالای تپه‌ای مشرف به قسمت «شاخ طلایی» بوسیله‌ی معمار مشهور استاد سنان و در قرن ۱۶ ساخته شده است. این مسجد نمونه‌ای دلفریب از هنر دوران عثمانی به شمار می‌رود.
  • حصار یا قلعه‌ی یدیکوله: قلعه‌ای در جنوب غربی شهر (ناحیه قدیمی) است که ابتدا به عنوان محل تشریفات ورود به استانبول مورد استفاده قرار می‌گرفت ولی در اواخر دوره عثمانی به زندانی برای مقامات بلندپایه و سفرا تبدیل شد.
  • مسجد ملّا زیرک: مسجدی ساخته شده از بنای دوکلیسای ارتدوکس و یک عبادتگاه کوچک که به سبب سبک خاص معماری خود که نمونه‌ای از سبک معماری دوران میانی بیزانس است، معروف بوده و بعد از ایاصوفیه دومین بنای مذهبی بزرگ باقی مانده از آن دوران در استانبول فعلی محسوب می‌گردد.

ناحیه‌ی گالاتا

ناحیه گالاتا، که میدان تقسیمش حالا شهرت جهانی یافته است. خیابان استقلال در منطقه‌ی «بِیً اوغلو» و محله‌هایی که تا صبح محل جشن و سرور گردشگران و مردم عادی است از دیگر شاخصه‌های این ناحیه است.

منطقه‌ی گالاتا در استانبول
از مهم‌ترین آثار دیدنی این منطقه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • صومعه دراویش گالاتا: محل سماع عرفانی دراویش بوده و بدین سبب سماع خانه نیز نامیده می‌شود.
  • برج گالاتا که روی دیوار شهر ساخته شده و دارای آسانسور است. در بالای این برج می‌توان نمایی ۳۶۰ درجه‌ای از استانبول را مشاهده کرد که بسیار زیباست. این برج سنگی و مرتفع، «کریستی توریس» (برج مسیح) نیز نامیده می‌شود.
  • موزه خصوصی پرا با مجموعه‌ای از نقاشی‌های بزرگ و آثار کشف شده‌ی باستانی مربوط به دوره کوتاها در نزدیکی‌های خیابان استقلال بنا شده.
  • کلیسای ارتدوکس ایا تریا که هنوز فعال است و در میدان تقسیم بنا شده است.
  • کلیسای کاتولیک آنتونیو دی پادوا که بزرگترین کلیسای فعال در ترکیه است که در خیابان استقلال قرار دارد.
  • موزه استانبول مدرن که برای علاقه‌مندان هنر معاصر ترکیه مکان بسیار جالبی خواهد بود. این موزه در ناحیه مشهور بی‌اوغلوی شهر قرار دارد.
  • مجمتع تفریحی-تجاری Vialand:‌ مجتمع تفریحی پارکی تفریحی تجاری که برای کودکان و خانواده‌ها نیز بسیار مناسب است. این مجموعه تفریحی به سبک استانبول قدیم ساخته شده و دارای شهربازی، مرکز خرید بسیار بزرگ و پارک‌های آبی تفریحی و آکواریوم نیز می‌باشد.

بخش جدید استانبول

قسمت تجاری استانبول با فروشگاه‌های مدرن و محله‌هایی چون «اِلما داغ»، «نیشان تاشی» و «اتیلر». یکی از بزرگترین برج‌های دنیا با ارتفاع ۲۳۱ متر هم در این منطقه ساخته شده است.

موزه آتاتورک در استانبول

  • موزه آتاتورک: خانه‌ای سه‌طبقه و صورتی‌رنگ که از آپارتمان‌های اطراف خود کاملا متمایز بوده و روزی محل اقامت «کمال آتاتورک» بنیان‌گذار ترکیه نوین هنگام عزیمتش به دریای سیاه در جنگ‌های استقلال به حساب می‌آمد. عکس‌ها و متعلقات آتاتورک در این مکان به نمایش درآمده‌اند.
  • موزه نظامی: جمع آوری 5هزار قطعه‌ی جنگی از پادشاهی عثمانی طی جنگ جهانی دوم و قطعاتی دیگر از دوران بیزانس این موزه را محلی برای علاقه‌مندان تاریخ نظامی منطقه نموده است.
  • نیشانتاشی: محله‌ای تاریخی است که به سبب معماری ساختمان‌ها و رستوران‌ها و کافه‌های خیابانی مجللش معروف گشته است. نویسنده معروف ترکیه یعنی اورهان پاموک هم ساکن این منطقه بود به طوریکه بسیاری از رمان‌هایش تحت تاثیر خیابان‌های «نیشانتاشی» بودند.
  • ساختمان رادیو: ساختمان قدیمی رادیو و تلویزیون ترکیه (TRT) که قدمتی بیش از ۶۰ سال دارد. اهمیت این ساختمان به علت مسائل سیاسی و سه بار اشغال آن توسط ارتش به علت کودتاهای متعدد رخ داده در این کشور است.

بسفور

قسمت حاشیه‌ی تنگه بسفور با پارک‌ها و عمارت‌های مجلل و دهکده‌هایی چون «بشیکتاش» و «اورتاکوی»

پل بسفور در استانبول

  • خیابان آکارت‌لِر: خیابانی پر رفت و آمد که محل گشت و گذار بسیاری از مردم شهر و گردشگران است. البته امروزه این خیابان را سلیمان صبا می‌نامند.
  • محله آرناووت‌خوی: تاریخ ساخت این منطقه به سال ۱۵۰۰ میلادی باز می‌گردد که ویژگی منحصر به فرد آن ساختمان‌های چوبی و مجلل چهارطبقه با نماهای زیبا و آب‌نمای مقابل ساختمان‌های آن است.
  • کاخ دلماباغچه: محوطه‌ای وسیع با بیش از ۲۸۵ اتاق و ۴۳ تالار که برای ۱۵۰ سال مورد استفاده عثمانیان قرار گرفت. این محوطه  ورودیه بسیار گرانی دارد و عکاسی هم در آنجا مجاز نیست.
  • پارک امیرخان: محوطه‌ای سرسبز با آب‌نماهای مصنوعی و آبشارهای کوچک که بر روی تپه‌ای مشرف به بسفر ساخته شده و تعدادی کافه روباز هم در این بسیار خوش منظره و زیبا وجود دارد.
  • پارک ماچکاک: این پارک بین کاخ دلماباغچه و بلندی‌های «ریتزکارلتون» قرار داشته و علاوه بر این در دو سمت خیابان واقع شده و منظره زیبایی به بسفر دارد.
  • قلعه روملی: قلعه‌ای بزرگ و متعلق به قرن ۱۴ میلادی که امروزه به عنوان موزه تاریخی- فرهنگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

منطقه ساحلی شاخ طلایی

ناحیه‌ای که قسمت اروپایی را جدا می‌کند. ناحیه تاریخی ایوب متعلق به دوره عثمانی در این قسمت واقع است.

پارک مینیاتور در استانبول

  • مجتمع مسجد و زیارتگاه ایوب: این مجتمع مهم‌ترین جاذبه گردشگری منطقه‌ی شاخ طلایی است که از نظر مذهبی نیز بسیار مورد توجه مسلمانان قرار دارد.
  • کارخانه تولید کلاه فس (فشانه): کلاه‌های قرمز رنگ دوران عثمانی را در این کارخانه از نمد تهیه می‌کردند. این کلاه‌ها در زمان آتاتورک نماد عقب‌ماندگی به حساب می‌آمدند.  امروز این مکان، به محلی برای نمایشگاه‌های فرهنگی و برگزاری جشن‌های ماه رمضان و سایر جشن‌های محلی درآمده است.
  • پارک مینیاتورک: اولین پارک مینیاتوری استانبول که در سال ۲۰۱۱ ساخته شد. این پارک ماکت‌های بسیاری از مناطق دیدنی استانبول مانند «مسجد ایاصوفیه»، «خانقاه سوملا» در «ترابوزان» و ... را در معرض دید عموم قرار داده است. می‌توان گفت همه‌ی امپراطوری عثمانی جلوی چشمان شماست!
  • موزه سانترال استانبول: این موزه در مکان یک نیروگاه بسیار قدیمی مربوط به دوران عثمانی ساخته شده است. بخشی از نیروگاه دقیقا به همان شکل قدیم خود نگهداری شده که به عنوان موزه انرژی فعالیت می‌کند.

جزایر استانبول

جزایر پرنس یا طلایی: مجمع الجزایری شامل ۹ جزیره کوچک و بزرگ است که در نزدیکی سواحل استانبول در دریای مرمره قرار گرفته اند.

  • کلیسای سنت جورج که در یکی از دو قسمت «بویوک‌آدا» ساخته شده. بعد از رسیدن به مرکز جزیره به نام میدان «بیرلیک» (وحدت) باید با پای پیاده به سمت کلیسا حرکت کنید که مسیری تقریبا ۴۰ دقیقه‌ای است. معمول است که در بیست و سوم ماه آوریل هر سال جمعیتی با پای پیاده و شمع بدست برای برآورده شدن حاجات و آرزوهای خود به سمت کلیسا حرکت کنند.
  • یتیم‌خانه‌های رومی: ساختمانی تاریخی و به شدت فرسوده که در قرن نوزدهم بنا شده‌ و امروزه دومین سازه چوبی بزرگ دنیا محسوب می‌گردد.

قسمت آسیایی استانبول (شرق استانبول) با سواحل زیبای بسفور و دریای مرمره

  • خیابان بغداد: خیابانی موازی ساحل دریای مرمره که در زمان عثمانیان قسمتی از جاده‌ی متصل کننده استانبول به بغداد بود و امروزه به عنوان اروپایی‌ترین خیابان واقع در قاره آسیا محسوب می‌شود.
  • کاخ بِیً‌لَربِی: کاخی زیبا در میان باغی بسیار زیباتر که به عنوان اقامتگاه تابستانی خانواده‌های سلطنتی عثمانی مورد استفاده قرار می‌گرفت.
  • تپه‌ی چملیکا: یکی از بلندترین تپه‌های استانبول است که اکثر آنتن‌های مخابراتی روی آن نصب شده‌اند. بالای تپه پارکی همراه با رستوران و کافه ساخته شده که غذا و نوشیدنی با قیمت‌های مناسبی ارائه می‌کند.
  • برج میدن: این برج در جزیره کوچکی در تنگه بسفر ساخته شده است و امروزه به رستوران بسیار شلوغی تبدیل شده که مسافران از طریق قایق‌های دریایی به آنجا مراجعه می‌کنند. منظر‌ه‌ای که از بالای این برج قابل‌مشاهده است و همینطور صحنه‌ی زیبای غروب آفتاب لحظات خاطره‌انگیزی برای مسافران به ارمغان می‌آورد.
  • موزه عروسک‌ها: موزه‌ای با دوهزار عروسک که از مناطق مختلف جهان گردآوری شده اند، قطعا جایی لذت‌بخش برای کودکان و البته بیشتر اوقات بزرگترها خواهد بود. قدیمی‌ترین عروسک این مجموعه متعلق به فرانسه‌ی سال ۱۸۱۷ و عروسکی ساخت آمریکا به سال ۱۸۲۰ است. مؤسس این موزه «سونای خان» شاعر بوده است.

حومه غربی استانبول

چندین محله در غرب دیوار شهر قدیمی استانبول، این بخش را تشکیل می‌دهند که اصلی‌ترین قسمت آن «باکرکوی» است. این بخش استانبول مسکونی بوده و به خاطر ساخت ویلاهای بزرگ و مجلل، ناحیه‌ای ثروتمندنشین محسوب می‌گردد. فرودگاه بین‌المللی آتاتورک و ترمینال مسافربری شهر نیز در این بخش قرار دارند.

  • موزه صنایع هوایی: در این موزه انواع هلیکوپترها و جت‌های جنگنده و همینطور اسلحه‌های نیروی هوایی ترکیه و برخی هواپیماهای مسافربری از دوره عثمانی به بعد به نمایش گذاشته شده‌اند.
  • آکواریوم ترکوآزو: یکی از بزرگترین آکواریوم‌هایی که زیر دریا ساخته شده و بسیار دیدنی است.
  • یشیل‌کوی یا خیابان سنت استفان: ساختمان‌های چوبی این خیابان بسیار معروف‌اند. البته کلیساهای زیبا و پارکی که در خط ساحلی تاسیس شده، این محله را به مکانی زیبا و ایده‌آل برای پیاده‌روی تبدیل کرده است.

طبیعت و جغرافیای استانبول

استانبول در قسمت شمال غربی ترکیه واقع شده است. تنگه بسفور، راه دریایی ارتباطی میان دریای سیاه و دریای مرمره، استانبول را میان آسیا و اروپا تقسیم کرده است. دریای مرمره در جنوب، ودریای سیاه در شمال استانبول تنوع جغرافیایی منحصربفردی را برای این شهر ایجاد کرده است.
این شهر به علت قرارگرفتن نزدیک گسل آناتولی شاهد زلزله‌های مهیبی در طی تاریخ خود بوده که آخرین مورد از این زلزله‌های شدید مربوطه به سال ۱۹۹۹ می‌شود.

تاریخچه استانبول

تاریخ استانبول در جدیدترین یافته‌های باستان‌شناسی به ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد. در حدود سال ۷۰۰ قبل از میلاد، ماهیگیران یونانی شهری در قسمت آسیایی تنگه بسفور به نام «کادیکوی» ساختند که یکی از مراکز مهم ماهیگیری آن زمان گردید.هرچه امپراطوری بیزانس دچار فساد و تباهی می‌شد، مردمان این شهر با انتخاب روش زندگی دیگری به رشد خود ادامه می‌دادند تا اینکه مرکز توجه سایر امپراطوری‌ها شدند.
در حدود سال ۱۰۰ قبل از میلاد، استانبول بخشی از امپراطوری روم شده و در سال ۳۰۶ بعد از میلاد امپراطوری روم شرقی این شهر را به عنوان پایتخت خود برگزید. اما در حدود سال ۴۰۰ میلادی این شهر دچار بحران‌های فراوانی به سبب حمله‌های گسترده بربرها گردید و سرانجام در سال ۵۳۲ به شدت تخریب گردید.

استاتبول قدیم
به سبب اهمیت تجاری این شهر که شاهراه تجاری منطقه به حساب می‌آمد، برای صدها سال محل تاخت و تاز امپراطوری‌های ایران، عرب‌ها، عشایر مسلح و سرانجام طرف‌های درگیر در جنگ‌های صلیبی شد تا اینکه سرانجام در سال ۱۴۵۳ میلادی در حالی که شهر به شدت ضعیف و شکننده بود، توسط «سلطان محمد دوم» فتح شده و پایتخت امپراطوری عثمانی تعیین گردید. این امپراطوری تا زمان شکست‌اش در جنگ جهانی اول در استانبول مستقر بود.
پس از استقرار جمهوریت در ترکیه، «مصطفی کمال آتاتورک» پایتخت را به آنکارا منتقل کرد. استانبول همچنان به گسترش خود ادامه داد بطوری که امروزه حدود ۱۴ میلیون نفر جمعیت دارد و قطب گردشگری و اقتصادی ترکیه محسوب می‌شود.

آب و هوای استانبول

استانبول آب و هوای معتدل اقیانوسی به همرا تابستان گرم و شرجی و زمستان سرد و بارانی و گاهی برفی دارد. البته متوسط درجه حرارت در تابستان به سختی بالاتر از ۳۵ درجه سانتی‌گراد می‌شود. گرم‌ترین ماه سال جولای یا تیرماه و سردترین ماه نیز ژانویه یا دی ماه است. میانگین بارش سالانه باران در استانبول زیاد و بیش از ۸۰۰ میلیمتر می‌باشد. بیشتر این بارش‌ها در اواخر پاییز و زمستان می‌بارد. تابستان گاهی با رگبار همراه است. همچنین در بهار شاهد مه خواهید بود.
با توجه به باران‌های بسیار در فصول زمستان و پاییز و آفتاب سوزان در تابستان، همراه‌داشتن چتر توصیه می‌شود.

بهترین زمان سفر به استانبول

با توجه به آب و هوای استانبول بهترین زمان سفر به این شهر تاریخی اواخر ماه میْ تا اوایل جون (تقریبا طول خرداد) و اواخر سپتامبر تا اوایل اکتبر ( تقریبا تمام شهریور و اوائل مهر) خواهد بود. هوای تقریبا خنک با روزهایی آفتابی و شب‌هایی گاهی بارانی در طی این زمان‌ها سفر دلپذیری را تقدیم مسافران می‌کند.

خدمات ارتباطی در استانبول

تلفن و موبایل در استانبول

استانبول تنها شهر ترکیه است که دو کد تلفن دارد. کد تلفن استانبول در ناحیه اروپایی آن ۲۱۲ و در ناحیه آسیایی و جزایر پرنس ۲۱۶ است. برای تماس با هرکدام از نواحی - چه از ناحیه دیگر و چه از شهرهای دیگر ترکیه - باید از این کدها و ۰ قبل از آنها استفاده کنید.
اگر قصد تهیه سیم‌کارت‌های اعتباری دارید می‌توانید از کیوسک‌های شرکت‌های مخابراتی مثل «ترک‌سل» یا «وودافون» که در فرودگاه وجود دارند، و یا از فروشگاه‌های داخل شهر اقدام کنید. کپی پاسپورت یا اصلش را بهمراه داشته باشید. رومینگ شرکت‌های همراه اول و ایرانسل در ترکیه برقرار است و در صورت تمایل می‌توانید از سیم‌کارت خودتان هم استفاده کنید منتها از نظر هزینه سیم‌کارت‌های اعتباری مقرون به صرفه‌ترند.

اینترنت

تعداد زیادی از کافی‌شاپ‌های استانبول دارای اینترنت وایرلس رایگان هستند مخصوصا در خیابان استقلال ِ بی‌اوغلو. فست‌فودهای بین‌المللی و همینطور کافه‌های استارباکس هم اینترنت رایگان دارند. بیشتر هتل‌ها، بخصوص هتل‌های ناحیه «سلطان احمد» هم اغلب اینترنت رایگان دارند. چه در لابی هتل و چه در داخل اتاق. نگران قیمت‌ها هم نباشید. بسیار ارزان تر از دیگر کشورهای اروپایی!

کافی نت در استانبول

رفت و آمد در استانبول

بلیط و استانبول کارت: برای رفت و آمد در ترکیه علاوه بر تاکسی و اتوبوس‌های عمومی می‌توان از مترو ،تراموا و همینطور قایق هم استفاده کرد. برای استفاده از این وسایل باید بلیط بخرید. قیمت بلیط در حدود ۳ TL است و البته ممکن است در زمان سفر شما تغییر کند. توجه کنید کیوسک‌های فروش بلیط فقط واحد پول ترکیه یعنی «لیر» را قبول می‌کنند. با این بلیط‌ها می‌توانید بدون احتساب مسافت سوار وسایل نقلیه‌ی عمومی شوید. البته متروی استانبول از این قاعده پیروی نمی کند و برای هر مسیر باید بلیط تهیه کنید.
کارت‌های اعتباری دیگری به نام «استانبول‌کارت» (از نوع RFID) هم وجود دارد که مانند کارت‌های اعتباری اتوبوسی ایران باید مقابل کارت خوان بگیرید. پیشنهاد ما به شما خرید این کارتهاست. این کارتها در صورتی که سفر درون شهری زیادی دارید بسیار مقرون به صرفه‌تر از بلیط خواهند بود. معمولا قیمت خود کارد در حدود ۷ لیر است و به میزان دلخواه قابل شارژ است. با توجه به میزان استفاده از خطوط عمومی در استانبول، این کارت را شارژ کنید. معمولا در ایستگاه‌های اتوبوس و مترو و همچنین برخی دکه‌های کنار خیابان می‌توانید این کارت را شارژ کنید. یکی دیگر از روش‌های شارژ این کارت استفاده از دستگاه‌های خودکار شارژ می‌باشد که معمولا در ایستگاه‌ها مشاهده می‌شود. این دستگاه‌ها با گرفتن اسکانس، کارت شما را به همان میزان شارژ می‌کنند. البته این دستگاه‌ها معمولا فقط ترکی صحبت می‌کنند!
نکته مورد توجه در مورد این کارت‌ها این است که بعد از پیاده‌شدن از وسیله نقلیه‌هایی مثل مترو و یا متروبوس، درانتهای مسیر کارت خود را به کارتخوان‌های مستقر نزدیک کنید تا برحسب مسافتی که طی کردید مقداری از پول را به حساب شما مسترد کنند. همچنین می‌توانید میزان شارژ کارت خود را نیز مشاهده بفرمایید.

اتوبوس

اتوبوس‌رانی در استانبول هم توسط بخش خصوصی و هم دولتی اداره می‌شود. برای تمایز اینها دقت کنید که رنگ اتوبوس‌های خصوصی آبی و سبز و زرد است. این اتوبوس‌ها از ۶ صبح تا نیمه‌های شب مشغول حمل و نقل خواهند بود منتها بعد از ساعت ده شب هم تعدادشان کمتر می‌شود و هم قیمت‌شان دو برابر!
اتوبوس‌های سریع‌السیری هم جدیدا راه اندازی شده‌اند که مسیرهای خاصی را بدون توقف طی می‌کنند و بهترین گزینه برای صرفه‌جویی در وقت به شمار می‌روند.
توجه: در منطقه «سلطان احمد» و «میدان تقسیم» خطوط اتوبوس‌رانی وجود ندارد و بهتر است از تراموا یا مترو استفاده کنید.

مترو

اولین خط متروی استانبول در قرن نوزدهم به طول ۵۷۳ متر و بین ناحیه «کاراکوی» و خیابان استقلال احداث گردید. نکته قابل توجه اینکه این خط مترو دومین خط زیرزمینی مترو در دنیا پس از مترو لندن می‌باشد. اما در سال‌های دهه‌ی نود میلادی خطوط مترو گسترش بسیاری یافتند. مخصوصا بین نواحی اروپایی استانبول و مرکز شهر این توسعه بیشتر بوده‌است. یک خط مترو نیز از طریق تونلی دریایی که زیر آبراهه‌ی بسفور احداث شده، قسمت اروپایی و آسیایی استانبول را بهم وصل کرده است.

مترو استانبول
متروی استانبول در حالت کلی شامل دو خط کلی است. خط شمالی که مابین «حاجی‌عثمان» و میدان تقسیم کشیده شده و به شهر جدید استانبول منتهی می‌شود و خط جنوبی که «آکسارای» را به فرودگاه آتاتورک متصل می‌کند و از این جهت برای گردشگران اهمیت زیادی دارد.
برای خرید بلیط متروها باید از دستگاه‌های فروش بلیط اتوماتیک که در ایستگاه‌ها تعبیه شده‌اند، استفاده کنید. همانطور که گفته شد از «استانبول‌کارت» نیز می‌توانید استفاده نمایید.

قایق‌های مسافرتی

قایق‌های موتوری بزرگ، اتوبوس‌های دریایی و قایق‌های خصوصی پرسرعت بین قسمت اروپایی و آسیایی استانبول آماده رساندن مسافران به مقصد هستند. این مسیر زیبا در تنگه بسفر حدود ۲۰ دقیقه قابل پیمایش است.
توجه: اگر تصمیم گرفتید از قایق‌های موتوری استفاده کنید، تا زمانی که قایق کاملا توقف نکرده، سعی کنید بنشینید چراکه به علت سرعت بالای این قایق‌ها ممکن است به محض ایستادن تعادل‌تان را از دست بدهید.
به طور کلی اتوبوس‌های دریایی خیلی سریع‌تر و راحت‌تر از قایق‌های موتوری هستند.  برای پرداخت هزینه سفر می‌توانید از کارت‌های اعتباری RFID که برای سفر شهری تهیه کرده اید هم استفاده کنید.

ترن

برای سفر از مناطق قدیمی شهر تا غربی‌ترین قسمت‌ها می‌توان از این ترن‌ها استفاده کرد.

تاکسی

تاکسی‌ها در دسترس‌ترین وسیله‌ی ارتباطی در استانبول هستند که با توجه به قیمت بالای سوخت در ترکیه، به نسبت ایران قیمت بسیاری بالاتری دارند. ایستگاه‌های تاکسی که کنار ایستگاه‌های اتوبوس قرار دارند توریستی هستند و قیمت‌هایشان هم  بالاتر است. حتما هم سوار تاکسی‌های زرد رنگ بشوید که مخصوصا داخل شهر هستند و در ضمن موقع حساب کردن کرایه به عددهای روی اسکناس دقت کافی داشته باشید!
در حالت کلی استفاده از تاکسی برای گردشگران به هیچ وجه توصیه نمی‌شود زیرا علاوه بر مشکلاتی که در بالا گفتیم ترافیک استانبول هم باعث کندی راه می‌شود و ممکن است خیلی دیرتر به مقصد برسید.

نکات ضروری سفر به استانبول

۱- مانند همه شهرهای پرجمعیت، دزدی و کیف‌قاپی هم در استانبول و مخصوصا مناطق پر رفت و آمد اتفاق میفتد. پس مواظب کیف و وسایل خودتان باشید. تکنیک‌های قاپ زدنی آنقدر متنوع است که توصیه می‌کنیم همیشه مراقب این خطر باشید .سعی کنید پول کمی همراهتان باشد یا در جیب‌های مختلف بگذارید. از مدارکتان هم جدا مراقبت کنید.
۲- استانبول خانه‌ي سه باشگاه بزرگ فوتبال در ترکیه است که هوادارن بسیار متعصبی دارند. روزهایی که مسابقات لیگ یا هر مسابقه‌ی دیگری در جریان است، نگاهی به رنگ لباسی که می‌خواهید بپوشید هم بیندازید!
۳- تا اطلاع ثانوی از این تاریخ از حضور و تردد در میدان تقسیم و خیابان های اطراف آن به علت تظاهرات اعتراضی که تداوم دارد، خودداری کنید.
۴- در صورت بروز هرگونه مشکلی اعم از دزدی یا حتی کلاهبرداری رانندگان تاکسی هنگام حساب کردن کرایه تان به پلیس مراجعه کنید.
۵- هنگام دیدار از مسجد سلطان احمد مواظب کسانی که خودشان را راهنمای توریست‌ها جا می‌زنند و در ازای توضیحات و راهنمایی شما پول زیادی تا ۵۰ لیر می‌گیرند، باشید! دیدار از این مسجد برای عموم رایگان است و نیازی به پرداخت هیچ مبلغی به هیچ کس نیست.
۶- خوشبختانه اوضاع بهداشتی استانبول در حد استانداردهای کشورهای پیشرفته است. منتها مراقب آبی که از تانکرها می‌نوشید، باشید. بهتر است بطری آب معدنی همراه داشته باشید تا مجبور به نوشیدن از محل‌هایی که از سلامت‌شان مطمئن نیستید، نباشید.

خرید در استانبول

خرید از استانبول با توجه به بازارها و  فروشگاه‌های بزرگی که دارد کار لذت بخشی است. به طور معمول انواع لباس و ادویه جات و همینطور فرش و گالی‌های ابریشمی و برخی وسایل الکترونیکی بیشترین خرید گردشگران و علی‌الخصوص ایرانیان از استانبول را شامل می‌شود. از خرید و خوردن باقلوای پسته ای استانبول هم غافل نشوید.
بازار تاریخی استانبول که از عهد پادشاهی عثمانیان برجای مانده، با معماری پر نقش و نگار خود و صدها مغازه متنوع مکان بسیار زیبایی برای گردش و البته نه برای خرید است. اجناسی که در این بازار عرضه می‌شوند آنقدر گران هستند که کمتر کسی جرات خرید از آن را به خود می‌دهد. البته قسمت‌های بیرونی بازار قیمت‌های متعادل‌تری دارند.

مراکز خرید استانبول
خوشبختانه فروشگاه‌های مدرن در نقطه به نقطه شهر ساخته شده‌اند مخصوصا در قسمت های غربی استانبول و در ناحیه جدید شهر. کالاهای با کیفیت هم معمولا در دو ناحیه «نیشان‌تاشی» در قسمت اروپایی و خیابان «بغداد» در قسمت آسیایی استانبول پیدا می‌شوند.
بازارها و مغازه‌های خیابان‌های «استقلال» و «روملی»، «جهوریت»، «بهاریه»، بازار «صحافلار» در منطقه «بیازیت»، بازار  مبلمان و دکوراسوین «هرهر»، بازار روز منطقه «جهانگیر»، بازار مسقف «کاپالی چارشی» و صدها بازار و فروشگاه دیگر در جای جای شهر در حال ارائه کالاهای متنوع خود هستند و بسته به علاقه و همینطور مسافت محل اقامت خودتان به بازارها می‌توانید به هرکدام که خواستید مراجعه کنید.

غذا و رستوران در استانبول

غذاخوردن در استانبول شاید راحت‌ترین و البته لذت‌بخش‌ترین کار باشد! کافی است از هتل خارج شده و وارد خیابان بشوید تا با انبوه مغازه‌های فست‌فود، کبابی‌ها، میوه‌فروشی‌های رنگارنگ، بلالی‌ها، و ماهی‌فروش‌ها و بالاخره رستوران‌ها مواجه شوید.
معروف‌ترین غذای استانبول کباب دنر یا کباب ترک هست که قیمت مناسبی هم دارد. این کباب را تقریبا همه‌ی رستوران‌ها و همینطور رستورانهای متحرک پشت ماشینها و فست فودها تهیه می‌کنند. البته خیابان‌ها و مکان‌هایی که به توریستی بودن مشهورند ممکن است غذاها را به قیمت خیلی بالایی بفروشند که توصیه می‌کنیم در این مکان‌ها غذا نخورید.

انواع کوفته و دلمه و آش(سوپ) و غذاهای دریایی با طعم‌های مختلف را هم می‌شود براحتی در استانبول پیدا کرد. چند نمونه از خوردنی‌های معمول استانبول را به اختصار معرفی می‌کنیم:
۱- ساندویج ماهی «بالیغ- اِکمِک»که قیمت مناسبی دارد و بسیار پرطرفدار است.
۲- ساندویج پاتسو که با سوسیس یا کالباس و همبرگر درست می‌شود. این ساندویج بیشتر در مناطق ساحلی تهیه و به فروش می‌رسد و قیمت مناسبی دارد.
۳-  شاه‌بلوط کباب‌شده که روی گاری‌های چرخ‌دار فروخته شده و در هوای سرد برای گرم کردن بدن خیلی خوب هستند.
۴- ماهی کیلکا کبابی که اگر به خوردن ماهی علاقه‌مند باشید، بسیار خوشمزه و مقوی است.
 کنار اینها از نان معروف و بسیار نازک استانبول یعنی «سیمیت» و همینطور دوغ نگذرید! نوعی بستنی خاص هم به نام «دوندورما» (یعنی چیزی که باعث یخ زدن شما بشود!) در استانبول از ریشه ارکیده تهیه می‌شود که بسیار مطبوع و خوش‌طعم است و توصیه می‌کنیم حتما طعمش را بچشید.

نام‌های دیگر: 
Istanbul

دیدگاه‌ها

تصویر anymouse

استانبول از قشنگترین شهرهای دنیاست. من بهار رفتم خیلی خوب بود. از بخش آسیایی استانبول هم غافل نشید.
تصویر anymouse

استانبول شهریست زیباتاریخی و نسبتا مدرن که از نظر گذران تعطیلات دوهفته ای و حتی بلندمدت بحد کافی دارای مکانهای دیدنی و مناظر ناب بازارهای متعدد و لوکس بهمراه تورهای تفریحی متنوع و... میباشد که سفر به آن و دیدن این زیباییها ارزش بالایی دارد.

افزودن دیدگاه جدید